Hlavní obsah

Podle Jehličky arbitráž kvůli blobu nehrozí. Odvolání Ježka nevyloučil

– PRAHA
Novinky, znk

Ministr kultury Václav Jehlička (KUD-ČSL) ve čtvrtek uvedl, že arbitráž ohledně Národní knihovny (NK) Česku nehrozí. Premiér Mirek Topolánek (ODS) dodal, že nemá nic proti výstavbě NK. Zdůraznil však, že prioritou vlády je rekonstrukce Národního muzea a hlavního sídla Národní knihovny v Klementinu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Premiér Mirek Topolánek (vlevo) s ministrem kultury Václavem Jehličkou

Článek

Podle ministra kultury nehrozí ČR arbitráž, jak se domnívá ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. "Arbitráž je nesmysl, ta slouží k ochraně investic," podotkl Jehlička. Situace je však podle něj víc než vážná. "My chceme, aby se nova Národní knihovna stavěla, ale promarnilo se moc času a čekají nás ještě velké nepříjemnosti," dodal.

Ministr si ale ještě nechává zpracovat nezávislý právní rozbor situace. Nevyloučil, že objeví-li analýza chyby v Ježkově postupu, může být odvolán z funkce. "Kdokoliv vážně pochybí, může být odvolán, žádný z ředitelů nemá své místo jisté," upozornil.

Ježek se rozhodl, že nezruší soutěž na novou budovu, jak mu doporučil Úřad na ochranu hospodářské soutěže. V dopise ministrovi kultury pak uvedl, že zrušení soutěže by mohlo vést k arbitrážnímu sporu s jejím vítězem, případně i s dalšími účastníky. Českou republiku by to podle něj mohlo stát i více než miliardu korun.

Podle Topolánka se nikdo výstavbě NK nebrání

"Kdyby nebylo tahanic kolem špatně vypsané soutěže, už by se dávno stavělo," řekl Topolánek s tím, že na projekt jsou v rozpočtu vyčleněny peníze "v čase". Dříve přitom premiér a po něm i ministr uváděli, že na knihovnu ve státním rozpočtu peníze nejsou. Zastánci stavby přitom naopak argumentovali tím, že peníze na stavbu knihovny by byly otázkou až rozpočtů několika dalších let.

"Nikdo se výstavbě knihovny v čase nebrání. (...) Vláda (ale) řeší primárně depozitní prostory pro dnešní náplň Klementina," dodal premiér.

Další prioritou vlády je podle něj rekonstrukce Národního muzea. Topolánek také uvedl, že případné problémy v souvislosti s kauzou NK nelze připisovat ministerstvu, ale spíše hlavnímu městu.

Reklama

Výběr článků

Načítám