Hlavní obsah

Premiér v rámci inspekce pochválil další své ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve čtvrtek pokračuje v inspekcích u svých ministrů. Navštívil ministra kultury Václava Jehličku a ministryni obrany Vlastu Parkanovou (oba KDU-ČSL), odpoledne pak ministryni zelených za lidská práva a národnostní menšiny Džamilu Stehlíkovou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Mirek Topolánek s ministryní obrany Vlastou Parkanovou

Článek

Topolánek ocenil, že se podařilo zvýšit rozpočet ministerstva, i když nebyl dosažen cíl jednoho procenta podílu na hrubém domácím produktu. Ministra kultury navíc pochválil za to, že se snaží s penězi dobře hospodařit i uvnitř resortu. Jehlička se podle něj snaží ministerstvo "ekonomizovat", tedy vést úřad tak, aby nebyl jen výdajovým. Podle premiéra s tím souvisí příprava několika zákonů, jež by měly fungování oblastí pod resort spadajících učinit méně závislým na penězích od státu. Měl na mysli především památky a kinematografii.

Premiér při svých dosavadních návštěvách ministrů nešetřil chválou. Na ministerstvu obrany pochválil české vojáky v mírových misích ve světě. Parkanová uvedla, že smlouva o pobytu amerického personálu radarové základny známá jako SOFA je velmi blízko uzavření.Dodala, že nyní se jedná už jen o drobnostech. Smlouva by měla být dokončena v září.

Návrhy Stehlíkové jsou sice někdy kontroverzní, ministryně ale plní roli "hlídacího psa" lidských práv velmi dobře, řekl novinářům premiér. Zřízení funkce ministra pro lidská práva a menšiny se podle něj ukázalo být dobrým krokem. Ocenil zejména spolupráci Stehlíkové s ostatními rezorty, kterou označil za klíčovou.

Topolánek kolečko po resortech dokončí v pátek návštěvou na ministerstvech zdravotnictví, spravedlnosti a setkáním s ministrem stojícím v čele legislativní rady vlády.

Topolánek vyzvedl Bursíka za kompromisy

Své kolečko zahájil Topolánek v červenci. Pochválil tak například ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, ministra vnitra Ivana Langera nebo ministra zemědělství Petra Gandaloviče (všichni ODS). Mírnou kritiku vyjádřil šéfovi lidovců a ministrovi pro místní rozvoj Jiřímu Čunkovi.

Ministra životního prostředí a předsedu SZ Martina Bursíka naopak pochválil za to, že dokáže při prosazování zájmů svého úřadu nalézat "průchodné kompromisy". Bursík tak podle něj vícekrát umožnil, aby vládní spolupráce mezi ODS a zelenými pokračovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám