Hlavní obsah

Za sanitku budou někteří pacienti platit jako za taxík

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Za odvoz sanitkou budou někteří pacienti od ledna platit stejnou taxu jako za taxík – tedy asi 27 korun za kilometr. Vyplývá to z návrhu zákona o zdravotních službách, který připravil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a v září ho má projednat vláda.

Článek

Až dosud je veškerá doprava sanitkou, když v ní jede pacient sám nebo s doprovodem lékaře, hrazena ze zdravotního pojištění a pacient neplatí nic, řekl Právu stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. „Julínkův nový návrh může vést k tomu, že řada těchto služeb, tedy převozů sanitkou, bude zpoplatněna a pacient je bude muset zaplatit z vlastní kapsy,“ vysvětlil Rath.

Bude-li například pacient po operaci kýly a nemá ho kdo odvézt z nemocnice domů, tak až dosud mu lékař napsal sanitku a ta ho odvezla domů zdarma. Podle návrhu nového zákona je odvoz hrazený pojišťovnou možný, ale jen s doprovodem lékaře, zdravotnického záchranáře či zdravotní sestry specialistky. To by ale znamenalo velké plýtvání silami. Navíc pro zdravotnictví je člověk po operaci propouštěný domů vlastně zdráv. A tak se dá předpokládat, že lékaři takový převoz už ze sociálních důvodů psát pacientům nebudou.

Pacient pak bude mít tři možnosti. Buď přemluví lékaře, aby mu sanitku s doprovodem napsal, nebo si odvoz zajistí sami či pojedou sanitkou bez doprovodu a tuto dopravu zaplatí. Cena může být stejná jako za taxík, tedy 27 korun za kilometr, možná ještě víc.

Podobné to bude, když pacient bude doma a bude potřebovat třeba na převaz do nemocnice, což může být i několikrát za měsíc, nebo je po ozařování, je mu špatně a potřebuje odvoz domů.

Proti je i asociace

Julínkův návrh se nelíbí ani Asociaci nestátních dopravních zdravotnických služeb ČR. Když dala ministerstvu zdravotnictví své připomínky, dostalo se jí vysvětlení, že zákon zná dopravní zdravotní službu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, ovšem jen za podmínky, že je nezbytný odborný dohled během transportu zdravotnickým záchranářem, lékařem, či sestrou.

Takový je např. převoz nemocného z jedné nemocnice do druhé po akutním výkonu, kdy je nezbytné jej sledovat přístroji a nebo aplikovat léky speciálním zařízením.

Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že doprava sanitkami bude od nového roku hrazena za obdobných podmínek jako dnes.

„Z pojištění nebudou hrazeny převozy, kdy zdravotní stav pacienta to nevyžaduje. Vždy ale bude rozhodovat lékař. Když pacientovi sanitku napíše, pacient nebude hradit nic,“ řekl Právu Petr Panýr z ministerstva zdravotnictví. Dodal, že imobilní pacienti budou mít dál nárok na sanitku, aniž by ji hradili. „Pokud ale jde o důvod sociální, kdy z nemocnice domů je převážen pacient, který je zdráv, pak nebude mít nárok na sanitu a platit ji bude,“ dodal Panýr.

Představitelé asociace tvrdí, že ministerstvo zdravotnictví tímto svým návrhem přenáší podstatné náklady za převoz sanitním vozem na pacienta, alespoň tehdy, když mu nebude tak zle, aby o něj musel pečovat během převozu záchranář nebo zdravotní sestra. Ti ale na běžných sanitkách dopravy nemocných dosud nepracují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám