Hlavní obsah

Štefka bude po ostudě s fondy radit premiérovu úřadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka nastoupí od začátku září do funkce konzultanta vedoucího úřadu vlády Jana Nováka. Na starosti bude mít bezpečnostní otázky. Informovala o tom mluvčí vlády Jana Bartošová s tím, že Štefka se na tom dohodl s premiérem Mirkem Topolánkem.

Článek

Štefka se měl původně stát velvyslancem v Uzbekistánu, z diplomatické mise však nakonec sešlo. Štefka, který je spolužákem Topolánka z vojenského gymnázia, byl v poslední době spojován s několika spornými kauzami.

Vláda v květnu podle neoficiálních informací doporučila prezidentovi Václavu Klausovi, aby již schváleného Štefku z diplomatické funkce odvolal. Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová tehdy řekla, že ministr Karel Schwarzenberg obecně nechce, aby se jména velvyslanců zmiňovala v souvislosti s kontroverzními kauzami.

"Pan ministr je toho názoru, že velvyslanec reprezentuje Českou republiku. A nechce riskovat, aby se jeho jméno objevovalo v soudních síních v souvislosti s kontroverzními kauzami," uvedla mluvčí. Generál měl smlouvu na ministerstvu zahraničí do konce srpna.

Štefka stál v čele generálního štábu v letech 2002 až 2007. V této době podle médií na štábu vznikaly černé fondy. Z podvodně získaných 17,5 miliónu korun se prý pořádaly večírky, rozdávaly se luxusní dary, platily se drahé dovolené a kupovala se výbava pro důstojníky a generály. Generál několikrát popřel, že by se podílel na organizovaní černých fondů na štábu nebo bral úplatky. Uvedl také, že neměl kontrolní pravomoc v ekonomické oblasti. S tím však nynější vedení ministerstva obrany nesouhlasilo.

Štefku již dříve prověřovala i Inspekce ministryně obrany. Podle tisku z vyšetřování vyplynulo, že neoprávněně čtvrt roku pobíral příspěvek na bydlení. V březnu Štefka více než 33 500 korun, jež dostal neoprávněně, vrátil. Vojenská policie také zkoumala, zda nespáchal trestný čin a zda věděl, že peníze dostal neoprávněně. Štefka pobíral příspěvek na bydlení i tři měsíce poté, co generální štáb opustil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám