Hlavní obsah

Zrušení soutěže na blob může stát miliardu, varuje Ježek ministra

Právo, Lenka Hloušková, František Cinger
PRAHA

Přes miliardu korun by mohl stát zaplatit, bude-li zrušena soutěž na novou budovu Národní knihovny (NK). Tvrdí to v dopise ministru kultury Václavu Jehličkovi (KDU-ČSL) generální ředitel NK Vlastimil Ježek. Odmítl soutěž zrušit.

Článek

Ježek na možné náklady upozornil Jehličku v pondělí. Reagoval tak na jeho písemné výtky k soutěži na novou budovy NK, kterou vyhrál se svým blobem architekt Jan Kaplický.

K jejímu zrušení vyzval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s tím, že neproběhla podle zákona. Odvolal se na stanovisko Evropské komise. Ježek tento výklad odmítá.

„Vážený pane ministře. Dovolte mi upozornit na fakt, že zrušení soutěže by mohlo snadno vést k arbitrážnímu sporu s jejím vítězem – britskou společnosti Future Systems, případně i dalšími, vesměs zahraničními účastníky soutěže, na jehož konci by mohl účet za tento krok pro Českou republiku přesáhnout snadno i miliardu Kč,“ napsal ministrovi.

Hádání o výjimku

Předmětem sporu mezi NK a antimonopolním úřadem je to, zda Ježek mohl zadat soutěž, aniž respektoval zákon o zadávání veřejných zakázek. NK se držela pravidel Mezinárodní unie architektů (UIA) a snažila se uplatnit výjimku ze zákona. ÚOHS ji nejdříve schválil, pak otočil.

Návrh podoby nové Národní knihovny

Směrnice Evropské unie, odrážející se i v českém zákoně, říká, že zákon o zadávání veřejných zakázek se nemusí vztahovat na soutěže vyhlašované podle zvláštního postupu mezinárodní organizace.

Tou byla v případě knihovny UIA. Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina ale tvrdí, že směrnice se vztahuje jen na případy, kdy mezinárodní organizace zakázku také financuje. To, že soutěž neproběhla podle zákona, měl úřadu potvrdit tzv. bruselský dokument.

Autor posudku zůstává neznámý

Šéf NK označil tento postup Pecinova úřadu za nekorektní. „Evropská komise nevyhodnotila postup jako nezákonný, předmětnou soutěží se totiž vůbec nezabývala... Výše zmíněný bruselský dokument nemá NK k dispozici v originálním znění, a tak ani nevíme, kým byl vypracován a podepsán,“ napsal Ježek ministru Jehličku.

Odvolal se i na slova mluvčího EK, že žádný bruselský orgán „nikdy nezkoumal žádnou konkrétní soutěž, natož aby prohlásil, že byla protizákonná“. Ježek zopakoval, že dokument nebyl zpřístupněn. To, že byla soutěž legální, podle něj dokazuje i nový odborný posudek společnosti Gordion, předního českého specialisty na problematiku veřejných zakázek, pro NK. Stanovisko Pecinova úřadu se Právu přes urgence nepodařilo včera získat.

Rychlá cesta do médií

Ježek se v dopisu pozastavil i nad rychlou medializací kauzy: „Oficiální dopis EK Brusel byl ÚOHS doručen v pátek osmého srpna, stanovisko ÚOHS ministerstvu kultury a Národní knihovně ve čtvrtek čtrnáctého, respektive v pátek patnáctého. Vybraná média však byla (zřejmě úředníky ÚOHS) informována již ve středu šestého.“

Ministra také vyzval k prošetření „neobvyklých postupů, ke kterým v této věci v posledních měsících došlo“. V podobném duchu Ježek poslal včera list ombudsmanovi Otakaru Motejlovi. Kritizuje v něm hlavně pražský magistrát za nesplnění slibu o prodeji pozemku na Letné, kde měl blob stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám