Hlavní obsah

Klaus při schůzce na Hradě opět odmítl názor vlády na kavkazskou krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Rozdílné názory na kavkazskou krizi mezi vládou a prezidentem republiky Václavem Klausem přetrvávají a stanovisko vlády, se kterým pojede na summit do Bruselu, vláda projedná ve středu. Řekl to premiér Mirek Topolánek po více než hodinové schůzce na Hradě s tím, že Klaus byl na jednání vlády pozván. Prezident účast ale odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek, prezident Václav Klaus, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr zahraniční Karel Schwarzenberg

Článek

"Na dnešní odpolední schůzce (..) jsem byl o stanovisku vlády k situaci v Gruzii před summitem EU zevrubně a dostatečně informován. Nečekám proto, že bych se na zasedání vlády něco dalšího, jiného, nového dozvěděl," sdělil večer Klaus ve svém tiskovém prohlášení.

"Vzhledem k tomu, že se naše názory na tuto věc zásadně liší, nepředpokládám, že bych svou přítomností mohl postoj vlády jakkoli podstatně ovlivnit," dodal.

Stále platí stanovisko, že Česko je pro celistvost Gruzie, pro mír na Kavkaze a pro humanitární pomoc, řekl odpoledne Topolánek, který na summit pojede s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Podle Klause byla iniciátorem konfliktu, který si vyžádal několik stovek životů, Gruziie v čele s prezidentem Michailem Saakašvilim. Naopak největší vládní strana ODS jako viníka konfliktu vnímá Rusko.

Předseda vlády je ale přesvědčen o tom, že i přes rozdílné názory je s Klausem možné najít styčné body a diskutovat více o tom, co je potřeba v budoucnosti udělat a jak pomoci.

Vláda chce otevřenější mandát

Pro jednání mimořádného summitu EU svolaného francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym poté, co Ruská federace vyhrála krátké ozbrojené střetnutí s Gruzií, chce česká vláda ve středu dohodnout "otevřenější mandát bez hodnotících soudů". Jeho základní body chce Topolánek oznámit až po středečním jednání kabinetu.

Vrcholná schůzka unijních politiků se bude konat v pondělí. Země EU mají projednat budoucnost vztahů EU a Ruska a také pomoc pro Gruzii. Ruskou invazi do Gruzie již ostře odsoudilo NATO, načež vztahy aliančních spojenců a Moskvy ochladly. Moskva v úterý uznala nezávislost dvou gruzínských provincií Jižní Osetie a Abcházie.

Klaus neuznává jednostranné očerňování Ruska

„Já jsem nevydal žádné silné prohlášení prostě proto, že se nemohu vézt na vlně, módní vlně toho, že zlatá Gruzie a zlé Rusko," řekl před několika dny Klaus pro Rádio Česko Klaus.

Klaus také uvedl, že Rusko pro něj v současné době nepředstavuje žádné nebezpečí. Zopakoval také, že radarová základna, jejíž výstavba se plánuje v českých Brdech, není v žádném případě namířena proti Moskvě, řekl to v rozhovoru pro ruský deník Kommersant.

Stanovisko české vlády ke konfliktu, který se rozhořel před dvěma týdny v Gruzii a v jejích separatistických regionech jižní Osetie a Abcházie, je odlišné.

Ministr Schwarzenberg nesdílí Klausův názor ke gruzínsko-ruskému konfliktu, když podle něj opomíjí odpovědnost Moskvy. „Vinu přisuzuje jednostranně,“ řekl na dotaz Práva šéf diplomacie na adresu hlavy státu.

Podle Schwarzenberga je škoda, že se před zveřejněním svých názorů neporadili, avšak příliš nevěří tomu, že by se nejvyšší politici v krátké době sešli a vyříkali si své postoje. „V příštích dnech teprve uvidíme,“ poznamenal k případné schůzce.

Reklama

Výběr článků

Načítám