Hlavní obsah

ČSSD kritizovala vlastního stínového ministra za školné

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Politické grémium ČSSD odmítlo návrh vlastního stínového ministra školství Jiřího Havla, který minulý týden doporučil zavedení školného pro studenty s horším prospěchem. Principy obsažené v Havlovém návrhu "Zelená kniha terciárního vzdělávání" jsou prý v rozporu se základními ideály a programovými stranickými dokumenty.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Havel (ČSSD)

Článek

"ČSSD nepovažuje školné za faktor, který by zkvalitnil studium, a jeho zavedení na veřejných vysokých školách v jakékoliv podobě, včetně zpřísnění tzv. penalizace za nadstandardní délku studia oproti současnému stavu, kategoricky odmítá," uvedl v tiskové zprávě předseda strany Jiří Paroubek. Právo na vysokoškolské vzdělání podle soc. dem. nesmí být podmíněno sociální či finanční situací studenta a jeho rodiny.

Havel navrhl, aby ČSSD, pokud vyhraje příští volby, zavedla penalizační školné. Za opakovanou zkoušku by student mohl platit například 200 korun, za horší prospěch pak 100 korun za semestr. Částku, počet opakování i prospěchový průměr by si určovaly samy školy, uvedl stínový ministr.

Se školným nesouhlasí ani mladí sociální demokraté. "Mnoho studentů může mít vážné důvody pro své horší výsledky. Nehledal bych v tom hned lenost," řekl jejich předseda Petr Dolínek. „V prvé řadě bychom se měli zamyslet nad hospodařením českých univerzit a hledat případné rezervy,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám