Hlavní obsah

VIDEO: V Praze řádí žloutenka, během týdne se nakazily desítky lidí

Novinky, toh
PRAHA

Během jednoho týdne přibylo v pražských ulicích na několik desítek nakažených lidí žloutenkou typu A. Infekčním onemocnění mezi sebou rozšiřují nejvíce narkomani. Mezi nejhorší lokality patří pátý pražský obvod, a to zejména kolem Smíchovského nádraží. Lidé se nemusí obávat, že by infekci chytili například v městské hromadné dopravě.

Článek

„Za uplynulý týden máme nejvyšší nárůst - 47 nových případů onemocnění. Letos evidujeme 200 případů, zatím co loni to bylo 58. Na 78 procent všech onemocnění připadá na Prahu a Střední Čechy,“ řekl Novinkám hlavní hygienik ČR Michael Vít. Podle něj v ostatních regionech nadprůměrný výskyt onemocnění není.

Mezi nejvíce rizikové skupiny patří narkomani, několik případů infekce hygienici zaznamenali již i mezi bezdomovci. Podle Víta statistika z minulého týdne říká, že epidemie ještě nekulminuje.

„Do konce roku epidemie neskončí, protože žloutenka má dlouhou inkubační dobu. Šíří se mezi lidmi, které mají nestandardní hygienické návyky,“ upozornila Zdeňka Jágrová z hygienické stanice hlavního města Prahy.

Hygienici proto začali s očkováním narkomanů. Ve spolupráci s protidrogovými centry se v Praze podařilo naočkovat zhruba 850 lidí závislých na drogách. Očkování zaplatí stát, za tisíc dávek zaplatí milión korun.

Hepatitida je virové onemocnění jater. Existuje jí několik typů:
Hepatitida A se přenáší především prostřednictvím nemytých, ale také krví nebo pohlavním stykem. Projevuje se dva a šest týdnů po nákaze. Pro dobrou regeneraci jater je nutné po dobu zánětu striktně dodržovat alkoholovou abstinenci. Proti hepatitidě A lze očkovat.
Hepatitida B je velmi snadno přenosná tělesnými tekutinami (sliny, krev, sperma, poševní sekret). Nebezpečí nákazy tak představují také nekvalitní tetovací a piercingová studia. Nemoc může u části pacientů přejít do chronického stadia. Proti hepatitidě B lze očkovat.
Hepatitida C přenáší se hlavně krví a projevuje se velmi pomalu, o to jsou její následky horší. Než se zánět jater plně rozvine, mouhou uplynour roky.Proti hepatitidě C nelze očkovat. Nemoc může přejít do chronické podoby, neléčená vede k cirhóze nebo rakovině jater.

Vít však upozorňuje, že nejdůležitější je prevence. Infekce se totiž šíří zejména nedostatečnou hygienou. „Nemyté ruce, pití z jedné lahve či kolování jedné cigarety mezi více lidmi - to všechno je podhoubí, z kterého se nákaza může šířit,“ popsal Vít.

Dodal, že Pražané by se neměli obávat, že infekci chytí například v prostředcích městské hromadné dopravy. Cestující by totiž musel mít okamžitý kontakt s nákazou, které by musela být velice silná. Přesto hygienik doporučuje preventivně si pravidelně mít ruce, a to jak na pracovišti, tak po cestě městem.

Reklama

Výběr článků

Načítám