Hlavní obsah

Starosta malé obce na Slovácku bude na týden řídit Prahu

PRAHA
Aktualizováno

Starosta Suché Lozi Petr Gazdík bude od pondělního odpoledne na týden symbolicky šéfovat Praze. Stane se tak v rámci výměny, kterou uskutečnil s primátorem hlavního města Pavlem Bémem. Ten vedl Suchou Loz od soboty do pondělí.

Foto: Zdeněk Němec , ČTK

Primátor Prahy Pavel Bém rozděluje práci zaměstnancům v obci Stará Loz.

Článek

"Pan primátor to zvládl velmi dobře, velmi přijemně mě překvapil a myslím, že by byl velmi dobrým starostou obce," řekl Novinkám Gazdík. Popsal také, čím se Bém zabýval. "Nahromadilo se toho celkem hodně, takže řešil stavební povolení, sousedský spor, problém svaleného plotu, přejetého bobra, toulavých psů, žádost o stavbu domu, problém kolaudace mateřské školky a naší základni školy, dětského hřište," popsal starosta.

Odpoledne se Gazdík spolu s Bémem přemístili do Prahy, kterou starosta Suché Lozi povede do pátku. "V 15 hodin mě čeká poradní sbor pro oblast podpůrné a grantové politiky, těch odborníků tam na mě bude hodně," uvedl s úsměvem.

Zatímco v Praze má zhruba 1,2 miliónu obyvatel a její letošní rozpočet přesahuje 50 miliard korun, Suchá Loz má 1 080 obyvatel a její vedení ročně hospodaří se zhruba devíti milióny.

Gazdík: výměna byla užitečná

Podle Gazdíka již výměna přinesla své ovoce. "Myslím, že při diskuzích s našimi občany nastal u pana primátora trochu posun v tom, že jsme došli k závěru, že systém rozpočtového určení daní by se měl změnit a že bychom o tom měli vést diskuzi," zdůraznil. Právě jiný pohled na obecní financování si starosta od dohody s Bémem sliboval.

Petr Gazdík (vlevo) a Pavel Bém před budovou pražského magistrátufoto: Právo/Milan Malíček

Právě diskuzi o rozpočtovém určení daní a financování obcí, která proběhne ve středu, považuje Gazdík za obzvlášť důležitou. Podle něj jsou totiž malé obce při přerozdělování daňových výnosů diskriminovány, protože dostávají méně peněz na jednoho občana než Praha. Právě z loňské diskuse na toto téma vzešla Gazdíkova výzva, v které pražskému primátorovi Pavlu Bémovi navrhl, aby si starostování malé obce vyzkoušel.

Nejvíc se těší na kamarády a na fotbal

Starosta Suché Lozi chce jednotlivým pražským radním tlumočit několik desítek stížností a podnětů, které mu lidé zasílají. "Týkají se parkovacích zón, financování divadel, zrušení Masarykova nádraží, chobotnice na Letné nebo tunelu Blanka a jeho financování," uvedl Gazdík. "Během týdenního pobytu nelze vyřešit tolik závažných věci, ale minimálně se pokusím na ten problém upozornit a říct jim pohled starosty malé obce," dodal. Podněty mu lidé mohou posílat také prostřednictvím webu www.nezavislistarostove.cz.

Gazdíka v Praze čeká také jednání městské rady a setkání s vedením městské policie, seznámí se pak s fungováním většiny městských organizací. Večery stráví Gazdík například na lodi Tajemství bratří Formanů, s hosty folklorního festivalu Pražský jarmark - kvůli kterému si Gazdík do Prahy přiveze i vlastní kroj - a na fotbalovém zápase Slavie a Fiorentiny. "Na to a na své kamarády z Hradní stráže se těším nejvíc," poznamenal Gazdík.

"Hledali sa muadiství co slpů alkohól"

Obec Suchá Loz leží na Slovácku. Má zhruba 1 080 obyvatel a, podle svých webových stránek, „jedno pohostinství a dvě prodejny se smíšeným zbožím“. Známa je například pěstováním jarního česneku nebo kyselkou Loza, která v místě pramení.

Místnímu obecnímu úřadu rozhodně nechybí smysl pro humor, úředníci publikují oficiální oznámení v nářečí. Například zpráva z policejní kontroly, která měla zjistit případnou přítomnost nezletilých v restauračních zařízeních a barech, zní: „Byu u nás policéjní zásah - hledali sa muadiství co slpů alkohól a nemajů 18 roků. Toš sem tam sa nejaký áj našeu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám