Hlavní obsah

VIDEO: Kojenec s meningokokem bojuje o život v pražské nemocnici

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

V ohrožení života leží na jednotce intenzivní péče osmiměsíční kojenec. V neděli večer převezli z Liberce do pražské Fakultní nemocnice na Karlově náměstí holčičku s podezřením na meningokokovou sepsi. Ta se v pondělí potvrdila. Letos je to již několikátý případ tohoto smrtelného onemocnění v Česku.

Článek

„Holčička je na jednotce intenzivní péče a je v kritickém stavu,“ řekla Novinkám mluvčí nemocnice Petra Pekařová. Bližší informace k případu však nemůže sdělit.

Epidemioložka Jana Prattingerová dodala, že holčička měla v neděli vysokou teplotu červenofialové skvrny na těle. "Diagnóza se ještě nepotvrdila, výsledky budou pravděpodobně zítra," řekla Novinkám epidemioložka.

Podle ní se v současnosti vyšetřují i ostatní děti, které byly s kojencem v čekárně a příbuzní holčičky.

Onemocnění meningokokovou infekcí je pro člověka velmi nebezpečné. V mnoha případech je smrtelné. Projevuje se totiž náhlou sepsí, při níž zkolabuje organismus pacienta. Nebezpečí onemocnění tkví hlavně ve velmi rychlém a agresivním nástupu.

Nebezpečnou infekcí se v Česku nakazí zhruba stovka lidí. Z toho asi deset procent nemocných chorobě podlehne. Letos v květnu nad meningokokem zvítězila 17letá dívka.

Reklama

Související témata:

Související články

Dívka vyhrála boj s meningokokem

V českobudějovické nemocnici leží 17letá dívka z Českokrumlovska, která se nakazila velmi nebezpečným druhem meningokoka. Podle lékařů dívka boj s nebezpečným...

Výběr článků

Načítám