Hlavní obsah

Čtyři dcery Rosnerových se vrátily domů

SLAVKOV

Z Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka v Brně byly v neděli převezeny na vlastní žádost domů čtyři plnoleté dcery manželů Rosnerových ze Slavkova u Brna. Pěstouny Rosnerovy obvinila policie z týrání svěřených dětí. Ti vinu odmítají. Pět dalších neplnoletých dětí je stále ve Slavkově, i ony se chtějí vrátit domů, budou tam ale muset zůstat než se případ vyřeší.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Manželé Rosnerovi opouštějí vazební věznici

Článek

"Dívky se domů velmi těšily. Setkání s rodiči bylo srdečné. Není tam sebemenší problém," řekl ředitel brněnského ústavu Jiří Podlucký.

V médiích se v uplynulých dnech objevily informace, podle nichž se z Kociánky příliš domů do Slavkova nechce chlapci Patrikovi. "Je to ale dáno tím, že se mu u nás zalíbilo. Vše nasvědčuje tomu, že by se tu mohl vyučit," vysvětlil ředitel.

Dívky odjely domů až dnes, i když byli Rosnerovi propuštěni v vazby už v pátek. Na tomto termínu se s nimi domluvilo vedení ústavu. Rosnerovi tak dostali čas se vyrovnat se současnou situací.

Jaký bude kontakt manželů s ostatními dětmi, které v ústavu zůstávají, zatím Podlucký netuší. Lze očekávat, že je manželé budou chtít navštívit. O tom, zda tento kontakt bude možný a popřípadě za jakých podmínek, bude nutné podle Podluckého jednat se státním zastupitelstvím.

Rosnerovi byli ve vazbě, aby nemohli ovlivňovat svědky. Těmi klíčovými jsou v jejich kauze děti, které mají svěřeny do pěstounské péče. Všechny už policie vyslechla, což byl hlavní důvod, proč mohlo být v pátek vydáno usnesení o propuštění.

Na bití si prý stěžovali někteří ze svěřenců Rosnerových. Mnozí odborníci a obyvatelé Slavkova ale obvinění nevěří. Tvrdí, že si údajné týrání mohl ze msty vymyslet jeden z chlapců, o které Rosnerovi pečovali, a pokud Rosnerovi některé z dětí přísně potrestali, šlo o naprosto ojedinělý čin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám