Hlavní obsah

Mnoho cest v Česku je podle studie rizikových

Právo, mcm

Nejvíce vysoce rizikových cest se v Česku nachází v severních a východních Čechách, jakož i na severní Moravě. Do kategorie vysoce rizikových spojnic však spadá i cesta z Prahy přes Mělník na Nový Bor či několik cest v jižních Čechách. Ukazuje to mapa, kterou publikuje EuroRAP, Evropský program pro posuzování cest.

Článek

U Česka jsou zatím hodnoceny pouze hlavní cesty, tedy dálnice a silnice první třídy. Při výpočtu rizik na jednotlivých cestách a při jejich začlenění do pětistupňové klasifikace se bere v potaz počet mrtvých na jeden kilometr a také povrch cesty či počet aut, který tudy projede za den.

Možnost vážného zranění či smrti na vysoce rizikové cestě je desetkrát vyšší, než u nízkorizikové silnice. Na mapě od EuroRAPu se v Česku jen výjimečně objeví cesty s nízkým rizikem havárie (vybarveny zeleně): najdeme je jen okolo Plzně, Brna a Ostravy.

V porovnání s Českem vypadá i vášnivá Itálie jako oáza míru: téměř polovina sledovaných cest tu má zelenou barvu. Ještě bezpečnější je Nizozemsko, Rakousko a Švédsko: tam se téměř nevyskytují vysoce rizikové úseky a většina silnic je označena zelenou.

Vysoce rizikové cesty naopak převládají na západě Slovenska. Velká část českých silnic s nízkým až středním rizikem vychází z Prahy a z Brna - patří k nim i dálnice D1, která jinak nemá mezi řidiči příliš dobrou pověst.

Většina cest v Česku však spadá do kategorie středně až vysoce rizikových.

Na mapu ve velkém rozlišení se můžete podívat ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám