Hlavní obsah

Školství obviňuje ministerstvo práce z neschopnosti

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo školství při využívání prostředků z Bruselu a státního rozpočtu v průběhu období 2004 až 2008 nedokázalo vyčerpat 824 miliónů korun. Na vině je ale podle něj také ministerstvo práce a sociálních věcí, kterému nyní šéfuje místopředseda ODS Petr Nečas, před ním to byl Zdeněk Škromach z ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených)

Článek

V rámci operačního programu Rozvoj lidských zdrojů v hodnotě 3,1 miliardy korun spadajícího do předchozího programového období nevyčerpalo tedy školství značnou část prostředků i přes pokles kurzu eura vůči koruně. Už nyní je tak jasné, že na projekty, jež budou letos definitivně ukončeny a které byly určeny na podporu vzdělávání, nemohou být využity stovky miliónů.

„K prodlevám vedlo prodlužování lhůt při vyřizování žádostí o platby na straně řídícího orgánu operačního programu na jedné straně (tím je ministerstvo práce) a vysoká míra chybovosti při zpracování monitorovacích zpráv a žádostí o platbu ze strany příjemců na straně druhé,“ tvrdí Jan Vitula, vrchní ředitel sekce operačních programů EU na ministerstvu školství, v připravovaném materiálu pro vládu.

Podle informací Práva je ale vina ne na straně ministerstva práce, ale školství. „Převis poptávky na projekty z terénu byl obrovský a ministerstvo školství mnoho projektů vyřadilo a dále krátilo při hodnocení rozpočty řady projektů. Krácení vedlo zčásti k jejich znehodnocení,“ potvrdil Právu zdroj z Liškova resortu. Také si ministerstvo nezařídilo včas dostatek prostředků v rozpočtech předchozích let.

Ministerstvo školství se podle informací Práva zoufale snažilo nějaké peníze dočerpat. Proto narychlo sepsalo nový systémový projekt s nevelkým finančním objemem, který však nebude mít velký vliv na dočerpání letošních prostředků.

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) chce nyní požádat vládu o přesun 823 miliónů do aktuálního a několikamiliardového programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který spravuje. I tam však má velké množství nečerpaných prostředků už přidělených v loňském rozpočtu a převedených do rezervního fondu, které však není úřad letos schopen spotřebovat.

„Navrhovaný přesun plně zohledňuje skutečnost, že financování strukturálních operací je jednou z vládních priorit,“ je dále uvedeno v dokumentu, který má Právo k dispozici. „Přesun, to je naprosto standardní technické opatření, které se týká nejen ministerstva školství, ale i dalších resortů,“ sdělil Právu předseda rozpočtového výboru Sněmovny za soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám