Hlavní obsah

Poslanci schválili tříletý odklad zákona o státní službě

PRAHA

Poslanci v pátek podpořili odklad účinnosti nového služebního zákona o tři roky. Služební zákon byl přitom schválen již v roce 2002, jeho platnost už byla ale třikrát odložena. Rozhodnutí Sněmovny posoudí ještě Senát a prezident.

Článek

Státní zaměstnanci se tak nového služebního zákona v příštím roce zřejmě nedočkají, odklad platí do roku 2012. Vláda chce připravit nový zákon, který by jednotně upravil postavení státních úředníků.

Zákon měl státním úředníkům přesně stanovit práva a povinnosti. Měli mít například nárok na služební příplatky, pětitýdenní dovolenou a odstupné ve výši pěti měsíčních platů. Na druhé straně by ale skládali slib věrnosti státu a museli by absolvovat pravidelná hodnocení.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) již dříve uvedl, že vláda chce připravit nový zákon, který by stanovil obecná pravidla pro službu ve státní správě. Mělo by se na něm podle něj shodnout celé politické spektrum, aby se neměnil při střídání vlád. Dalším důvodem k odkladu původního návrhu služebního zákona je podle Nečase to, že stát nemá dost peněz na jeho financování.

Reklama

Výběr článků

Načítám