Hlavní obsah

Odškodné za Studénku zatím nikdo nedostal

Právo, Aleš Honus, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože České dráhy už od minulého pondělí přijímají žádosti o odškodné až do výše 240 tisíc korun pro každého pozůstalého, který ztratil před dvěma týdny při vlakové nehodě ve Studénce někoho z blízkých, nebyly zatím žádné peníze vyplaceny. Žádný z více než stovky zájemců o odškodnění zatím nepředložil potřebné dokumenty, jako třeba úmrtní list či doklad o příbuzenském vztahu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dráhy evidují stovky zájemců o odškodnění za tragickou nehodu ve Studénce.

Článek

"Jak tyto dokumenty obdržíme, bude vyplácení peněz otázkou nanejvýš několika dní,“ uvedl zástupce ČD Radek Joklík.

Od středy přijímá žádosti o finanční výpomoc také firma ODS-Dopravní stavby Ostrava, která před tragédií pracovala na zříceném mostě. "Zatím evidujeme žádosti 27 lidí, z toho dva jsou Poláci,“ řekl ve čtvrtek mluvčí firmy Dan Šabík.

Vyřizování žádosti zraněných bude na rozdíl od pozůstalých trvat delší dobu, protože z hlediska určení výše odškodného bude třeba vyčkat i na lékařskou zprávu. U některých vážně zraněných lidí je přitom prognóza zatím nejasná.

Stav mladíka stále vážný

V nemocnicích zůstává po nehodě stále více než deset lidí. Sedm jich leží v ostravské fakultní nemocnici, včetně osmileté holčičky. "Většinou jde o zranění, která se budou léčit ještě několik týdnů. Například zlomeniny,“ uvedl mluvčí ostravské nemocnice Tomáš Oborný. Ve vážném stavu zůstává v novojičínské nemocnici slovenský mladík, kterého čekají náročné operace.

Kromě sedmi mrtvých a velkého počtu těžce zraněných má železniční neštěstí také za následek duševní problémy u desítek dalších lidí, ať už jde o pozůstalé po zesnulých nebo o lidi, kteří sice zraněni nebyli, ale utrpěli těžký psychický šok.

Na Krizové centrum Ostrava už volaly přibližně tři desítky lidí, které nějakým způsobem tragédie zasáhla. "Ozvali se nám sami se svými problémy. Často jsou to těžké příběhy. Blíže o nich samozřejmě kvůli těm lidem nemohu hovořit, musíme být diskrétní,“ řekla Právu vedoucí krizového centra Petra Ďásková.

Čísla na Krizové centrum Ostrava
596 110 882-5 nebo 732 957 193

Další zraněné kontaktovali pracovníci centra přímo v nemocnicích, oslovili také rodiny, kterým při neštěstí zahynul jejich blízký. "Zranění v nemocnicích příliš naši pomoc nevyžadovali, protože stále ještě bojují s fyzickou bolestí,“ poznamenala s tím, že se začaly ozývat i firmy, které chtějí nějakým způsobem lidem postiženým tragédií pomoci.

Příští týden by se mělo rozhodnout, kde by se mohlo uskutečnit společné setkání pozůstalých, zraněných a lidí, které nehoda nějakým způsobem zasáhla.

"Budeme mít koordinační schůzku, na níž se domluvíme, na co se máme ještě zaměřit. Přijedou na ni i odborníci, kteří pomáhali při tragédii v ruském Beslanu nebo při nehodě u Nažidel,“ uvedla Ďásková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám