Hlavní obsah

Na Moravě se objevili komáři ze Středomoří

Novinky, Jakub Kynčl
PRAHA

Čeští entomologové a vědci dosáhli zajímavého objevu. Oldřich Šebesta z Akademie věd objevil na Břeclavsku komára, který se běžně v této zeměpisné šířce nevyskytuje. Komár Anopheles hyrcanus je běžný pro středomořské země od Španělska až po Turecko.

Foto: Profimedia.cz

Komáři v ČR nemají jak malárií přenášet. Na fotografii Anopheles atroparvus

Článek

"Kolega Šebesta nalezl při řádné kontrole komáry, které nedokázal určit, a tak mi je poslal k expertíze. Určil jsem je jako středomořský druh, který se běžně vyskytuje ve Španělsku, Řecku, Itálii, ale i Turecku, zkrátka obecně ve Středomoří," řekl Novinkám František Rettich ze Státního zdravotnického ústavu, který se výzkumem komárů zabývá již přes čtyři desetiletí.

"Je to významný objev pro české komárology, pro obyčejné lidi to má ale nulovou hodnotu. Dostal se k nám pravděpodobně s oteplením klimatu, které je na pohybu komárů po Evropě jasně patrné," pokračoval Rettich.

S názorem Retticha souhlasí i Oldřich Šebesta z Akademie věd, který nový druh komára v České republice odchytil: "Komáry jsem odchytil při rutinní kontrole a šlo tedy o náhodný objev. Z našeho hlediska je důležitý, ale informace o tom, že lidem hrozí malárie jsou opravdu pouze dílem médií, to je zcela vykonstruované," řekl pro Novinky Šebesta.

Přenašeči tu jsou, nemají však co přenášet

"Malárie se většinou přenáší tím, že jsou lidé bodnuti ve spánku, ale tento druh komára je exogenní, nezalétává tedy příliš do místností. Navíc výskyt tohoto anophela bude v oblasti pravděpodobně nízký, kolega jich odchytil asi dvacet, zatímco jiných druhů anophelů by mohl na místě odchytit klidně i přes tisíc," uvedl Rettich.

Může se tedy stát, že bude člověk tímto druhem komára bodnut, avšak neznamená to, že mu automaticky hrozí riziko nakažení malárií. "V České republice jde o tzv. anophelismus bez malárie, přenašeči tu jsou, ale nejsou tu malarici. Není totiž od koho by tuto nákazu přenesli," řekl Rettich.

Přední entomolog souhlasí, v ČR není původce malárie

Podobného názoru je i Ivan Gelbič z Entomologického ústavu v Českých Budějovicích: "To, že se zde objevil, to je normální logika postupu migrace těchto zvířat. Na Slovensku se už objevil v roce 2003 a bylo otázkou času, než se objeví i u nás. My máme v ČR další anophely, které mohou teoreticky přenášet malárii úplně stejně."

"Malárie se může v ČR objevit tak, že někdo přiveze komára, který bude infikovaný, tomu se říká letecká malárie. Tento komár pak může teoreticky nakazit někoho v oblasti letišť a okolí. Druhou možností, je turistická malárie, kdy se lidé nakazí přímo v cizině," řekl pro Novinky Gelbič.

Malárie v ČR vymýcena v 50. letech

"Malárie byla v rámci České republiky vymýcena v 50. letech 20. století, anophelové tu ale zůstali, přestože se za desetiletí třeba změnil jejich počet a skladba. Jejich potenciál přenosu malárie na člověka je mohu říci nulový. Tento komár nikdy nebyl považován za nebezpečného vektora (přenašeče) ani ve Středomoří," dodal František Rettich.

Od dob vymýcení malárie byl v České republice prý jediný případ, kdy se člověk nakazil bez toho, aniž by opustil republiku. Podle Retticha se stal před několika lety na Ostravsku a šlo prý o opravdu velkou náhodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám