Hlavní obsah

Komise hledá těžko shodu na vyrovnání s církvemi

Právo, ada,nig
PRAHA

Finanční náhrada za nevydávaný majetek církvím vychází pouze z kvalifikovaného odhadu, nikoli z přesných údajů opírajících se o pozemkové knihy. Přiznal to ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) při středečním jednání církevní komise. Ta má připravit do konce roku změny vládního návrhu zákona na vyrovnání státu s církvemi, který poslanci v červnu „zaparkovali“ bez jakéhokoli výsledku ve Sněmovně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Václav Jehlička

Článek

Již třetí schůzka komise naznačila, že shoda na společném názoru, který by mohli předložit poslanacům, bude velice obtížná.

Gandalovič zdůraznil, že kvalifikované odhady jsou poměrně přesné, protože se dělaly na základě prověřování státních pozemků určených k prodeji. Důvodem, proč není možné přesně vymezit církevní pozemky, je podle něho slučování parcel za minulého režimu.

Je zároveň přesvědčen, že pochybnosti by neměly vzniknout kolem vydávaných pozemků, u kterých církve budou muset v rámci správního řízení prokázat, že je 25.února 1948 vlastnily.

Tlustý trvá na svém

Koaliční poslanci hájili zákon jednotně. Pouze podle rebelujícího Vlastimila Tlustého (ODS), který si vznik komise vynutil, se vláda s církvemi vydaly příliš jednoduchou cestou: „Je lepší spravovat peníze na účtu, než se starat o statek po dědečkovi,“ prohlásil na adresu církví, které prý dávají přednost finanční náhradě.

Podle něho by se měl využít stejný princip, jako při restitucích majetku fyzických osob na začátku devadesátých let, kdy na prvním místě bylo vydání konkrétního majetku. Až když ho nešlo vydat, protože ny něm postavili např. dálnici, následovala náhrada pole za pole, les za les. A až na posledním místě přišla finanční kompenzace. Tlustý připoměl, že tato kompenzace tehdy byla mezi dvěma až deseti korunami za metr čtvereční, zatímco církvím by se mělo teď vyplácet téměř 45 korun.

Na to reagoval jeho stranický kolega František Laudát, že i proto by se mělo se zákonem spěchat, neboť vzhledem k rostoucím cenám půdy by se při otálení mohla cena vyšplhat na mnohonásobně vyšší částku.

Jandák: Nedělejte ze mě blba

Během jednání to občas i velmi zajiskřilo. Do křížku se dostali především soc. dem. Vítězslav Jandák s šéfem komise lidovcem Janem Kasalem. Jandák svého protivníka vyprovokoval poznámkou - „to jste zvorali,“ když reagoval na základní myšlenku vládou navrženého vyrovnání, při němž církvím má být vrácena zhruba třetina majetku a za zbytek má jim být vyplaceno 83 miliard korun, což za šedesát let s úroky bude 270 miliard korun.

Kasal jej vyzval, aby navrhnul něco lepšího. Jandák se bránil, že když se koalice nezajímala o názor soc. dem., když zákon připravovala, tak on jim teď radit nebude.

„Nedělejte ze mě blba,“ zvýšil hlas Jandák na Kasala, který podle něho vedl komisi zpsobem, který bránil v otevřené diskusi. „Já chci jen dostat odpovědi na otázky, se kterými se na mě obracejí občané,“ hájil svůj požadavek na vyčíslení nákladů státu na církve od roku 1949.

Kasal na to reagoval, že v tom případě by bylo korektní vyčíslit i to, kolik státu za ta léta vynesl majetek, který církvím sebral. Přítomný lidovecký ministr kultury Václav Jehlička ironicky nadhodil, zda v tom mají být zahrnuty i náklady na výbušniny, s nimiž stát vyhazoval do vzduchu kostely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám