Hlavní obsah

Některým krajským lídrům ČSSD pomoc od Šloufa nevadí

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli se může zdát, že lobbista Miroslav Šlouf (bývalý šéf poradců expremiéra Miloše Zemana) mohl některým lídrům ČSSD v krajských volbách uškodit, když vyjmenoval ty, které by podpořil, ne všichni to tak chápou. Kandidát ČSSD na ústeckého hejtmana Jaroslav Foldyna by se Šloufovy podpory vůbec nezříkal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

"Jestli by to byla stejná podpora, jako byla v parlamentních volbách pro předsedu strany a vlády Jiřího Paroubka, byla by velmi účinná. I díky tomu byl tehdy výsledek ČSSD na Ústecku nejlepší z celých Čech. Byl bych jenom rád, kdyby mě tak někdo podpořil,“ řekl Právu Foldyna.

Připomenul tím podporu Miloše Zemana pro ČSSD v kampani před volbami v roce 2006. Tu organizoval právě bývalý Zemanův poradce Šlouf.

Foldyna by podporu bral i od Zemana, který ovšem ČSSD opustil. "Ale samozřejmě bych byl rád, kdyby mě člověk, jako je Miloš Zeman, podpořil,“ řekl. Sám si ji ale nevyjednává.

Kandidát ČSSD na moravskoslezského hejtmana Jaroslav Palas žádá, aby sociální demokraté před volbami táhla za jeden provaz. Palas hodlá volby na severní Moravě vyhrát a podřizuje tomu prý veškeré úsilí.

"Kdokoli chce dát jakýmkoli způsobem ruku k dílu, je prostě přínosem,“ uvedl. A kdyby šlo o Šloufovu ruku? "Mluvím v obecné rovině,“ opáčil Palas. "Nechápu nějaké podpory tohoto typu jako fatální. Spíš se zabývám volbami,“ konstatoval. Ani on ani Foldyna nejsou členy sdružení Přátelé Miloše Zemana, i když podle Palase může do budoucna ČSSD pomoci.

Haškovi podpora nevadí

Předseda poslaneckého klubu Michal Hašek doufá, že Přátelé Miloše Zemana, se rozhodnou ČSSD podpořit. Opak by prý vysvětlovali jen velmi těžko.

"Pokud Miroslav Šlouf deklaruje možnou podporu předsedovi a místopředsedovi poslaneckého klubu ČSSD, mohli bychom to s kolegou Davidem Rathem brát jako satisfakci vzhledem k jeho předchozím výrokům o údajné špatné a nedemokratické atmosféře v poslaneckém klubu ČSSD," uvedl pro Právo Hašek.

Hašek je lídrem na jižní Moravě, Rath chce být středočeským hejtmanem.

Hašek ale doplnil, že by Šlouf neměl nabízet podporu, pokud spolupracuje s poradcem premiéra Mirka Topolánka Markem Dalíkem.

Šlouf se v úterý nechal slyšet, že je proti Jiřímu Paroubkovi v čele strany. Jeho svržení jako předsedy prý ale není cílem sdružení Přátel Miloše Zemana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám