Hlavní obsah

Šéf speciálního odboru žalobců skončil, nestihl bezpečnostní prověrku

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Státní zástupce Michal Zachystal musel skončit ve funkci šéfa speciálního odboru, který v Praze vyšetřuje trestnou činnost policistů i příslušníků tajných služeb. Zachystal totiž nestihl včas požádat o novou a především povinnou bezpečnostní prověrku.

Článek

Původně vyšetřoval roli mužů zákona u úniku nahrávky z lednové schůzky šéfa kanceláře prezidenta Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem před prezidentskou volbou či chtěl stíhat někdejšího šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho a jeho podřízené.

Příčinnou jeho odchodu může být i jeho dlouhodobá a opakovaná pracovní neschopnost způsobená zdravotními potížemi. Přišel i o místo náměstka z prvního pražského státního zastupitelství.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jej z těchto funkcí odvolal k 15. srpnu na návrh šéfky žalobců z Prahy 1 Šárky Pokorné. Zachystala téhož dne oficiálně nahradila státní zástupkyně Alena Řezníčková, která na zmíněném odboru rovněž pracuje.

„Důvodem odvolání pana Zachystala je to, že si nezajistil včas bezpečnostní prověrku nutnou pro výkon jeho funkcí. Nadřízená obvodní státní zástupkyně měla navíc výhrady vůči jeho vedení odboru vyšetřování,“ řekla včera Právu mluvčí ministerstva Zuzana Steinerová s tím, že Zachystal se s důvody svého odvolání ztotožnil.

„Je pravda, že už nejsem náměstkem a že již úseku vyšetřování nešéfuji, ale zůstal jsem i nadále jeho členem. V podstatě jsem to očekával, nehledě na to, že po více než pěti letech už toho bylo dost. Takže to pro mě není zklamání,“ uvedl Zachystal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám