Hlavní obsah

Klaus bude řešit týrané děti Velických

Právo, pko
BRNO

Kancelář prezidenta republiky se bude zabývat případem sester Abigail a Kristýny Velických, které doma údajně týral jejich otec, náboženský fanatik. Právu to v úterý potvrdila ředitelka Klokánku Ditta Pokorná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Dneska ráno volali z prezidentské kanceláře, že se tím budou zabývat a už začali zjišťovat nějaké písemnosti. Kristýnce jsem to řekla, měla velikou radost, úplně se jí rozzářily oči, asi ani ona nečekala, že to půjde tak rychle,“ prohlásila v úterý Pokorná.

Kristýna napsala Václavu Klausovi poté, co Krajský soud na návrh otce dětí rozhodl, že sestry musí být z Klokánku přemístěny do jiného krizového zařízení. V Klokánku totiž prý byly děti podle Velického naváděny proti své rodině. Sestry ale podle slov Pokorné chtěly v Klokánku zůstat. Důvodem pro napsání dopisu prý bylo, že názor obou dětí nechtěl nikdo z osob rozhodujících o jejich osudu vyslechnout.

Už v pondělí si rodiče ze zařízení odvedli bratry Petra a Benjamína, kteří se podle rozhodnutí soudu museli vrátit k rodině. Odvoz sester zkomplikovalo onemocnění černým kašlem, který dostala jedna ze sester.

"Dnes přišly výsledky z laboratoře a s největší pravděpodobností se skutečně jedná o černý kašel,“ uvedla Pokorná. Na pokyn lékařů a Krajské hygienické stanice tak dívky zatím v Klokánku musí zůstat až do úplného uzdravení.

Reklama

Související články

Sestry v Klokánku stále odmítají vidět otce

Osmiletá Abigail a její jedenáctiletá sestra Kristýna, umístěné více než rok v brněnském Klokánku, jsou již v lepším psychickém stavu než před týdnem,...

Výběr článků

Načítám