Hlavní obsah

Studénkou již opět projíždějí pendolina, trať je opravená

STUDÉNKA

Studénkou na Novojičínsku už zase projíždějí vlaky Českých drah SC Pendolino, které jsou závislé na trolejích. Ty na trati minulý týden zničily trosky zříceného mostu a rychlíky na trase Praha - Ostrava končily v Suchdolu nad Odrou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lokomotiva zaklesnutá mezi vagóny.

Článek

Jako první projel úsekem spoj, který z hlavního města vyjel po 17:00. Stejně tak i večerní spoje v 19:20 z Ostravy a 20:53 z Prahy. Řekl to Petr Šťáhlavný z tiskového odboru Českých drah.

Kritickým úsekem, kde se mezinárodní rychlík Comenius srazil s mostem a sedm lidí zemřelo, budou vlaky jezdit omezenou rychlostí. "Na dvou hlavních kolejích, po kterých jezdí i expresy, bude platit rychlost 50 kilometrů v hodině. Do kolejiště se po nehodě hodně zasahovalo a musíme počkat až se usadí," vysvětlila mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anna Kodsysová.

Dodala, že tento stav by v úseku měl platit asi dva týdny. "Pokud vše bude v pořádku, rychlost zvýšíme na 120 kilometrů v hodině. Původní rychlost 140 kilometrů za hodinu by tam měla být povolena na přelomu října a listopadu," vysvětlila. V provozu je od dnešního dne ve Studénce všech pět kolejí.

Podle Šťáhlavského tak dnes končí některá dočasná opatření ve vlakovém provozu. "Soupravy nyní mohou jet s elektrickou lokomotivou, tím se u většiny spojů zrychlí provoz a minimalizují zpoždění, která byla v uplynulých dnech způsobena připojováním motorových lokomotiv a jejich nižší rychlostí," řekl.

Provoz na trati minulý týden v pátek zastavila srážka mezinárodního rychlíku Comenius se zříceným mostem. Ten na zakázku Moravskoslezského kraje opravovala společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava. Policie ve středu zatkla a v pátek pak i z obecného ohrožení obvinila dva inženýry, kteří stavbu měli na starost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám