Hlavní obsah

VIDEO: Stavbaři odpálili v Praze další kus dna Vltavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Výbuch několika desítek kilogramů trhavin v sobotu časně ráno zazněl v centru Prahy, když stavbaři u Čechova mostu odstřelili kus dna Vltavy. V místě se bude budovat nové kotevní stání.

Článek

Kvůli plánované explozi byl na několik minut zastaven provoz v okolí Čechova mostu. Vltavské dno odborníci odstřelovali už podruhé a pravděpodobně naposledy.

"Plánovaný odstřel byl bez problémů proveden ve zhruba 06:15. Byl o něco méně intenzivní než před dvěma týdny, kdy bylo použito 420 kilogramů trhaviny," řekla mluvčí Ředitelství vodních cest ČR Pavlína Straková.

Stavbaři nyní z vltavského dna vytěží odstřelenou horninu a poté bude podle Strakové jasno, zda byl dnešní výbuch poslední.

Exploze na dně Vltavy před dvěma týdny. Zdroj: ČTK

Nové kotviště na levém břehu Vltavy mezi Čechovým a Štefánikovým mostem by mělo vyřešit dlouhodobé přetížení protilehlého nábřeží Na Františku, které je podle ředitele vodních cest Miroslava Šefary nejfrekventovanějším úsekem vltavské vodní cesty v Praze a okolí. "Bude tam možné ukotvit deset osobních lodí v jedné řadě a až 15 lodí při kotvení ve dvou řadách," uvedl.

Kotviště bude sloužit především pro zásobování, součástí budou i nouzová chráněná stání pro případ vysoké vody. Ta umožňují při povodních bezpečné vyvázání lodí. V současné době se musí při povodních veškerá plavidla z této části řeky vyklidit do ochranných přístavů Smíchov a Holešovice.

Stavba, která vyjde zhruba na 65 miliónů korun, by měla být hotova letos v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám