Hlavní obsah

Praha se může ocitnout na seznamu ohrožených památek

Právo, Zbyněk Vlasák, Kristýna Řeháčková
PRAHA

UNESCO v minulých dnech zveřejnilo zprávu, která kritizuje postup pražského magistrátu ve věci schválení výstavby mrakodrapů na Pankráci. Svoji výškou (80 a 104 metrů) by podle mezinárodní organizace, které je Česká republika členem od roku 1993, ohrožovala vzhled hlavního města.

Článek

Úplné vyloučení Prahy ze seznamu památek UNESCO kvůli výškovým budovám na Pankráci je nereálné, ovšem i zařazení mezi tzv. památky v ohrožení by podle Věry Kučové z Národního památkového ústavu (NPÚ) byla celosvětová ostuda.

Mrakodrapy na Pankráci nejsou jedinou pražskou problematickou budovou. Další je i chystaný komplex ve Spálené ulici, který je plánován o šest a půl metru vyšší, než schválil Útvar rozvoje hlavního města Prahy. Proti se postavil i NPÚ, a přesto byla stavba magistrátním odborem kultury schválena.

„Ano, to je dobrý nápad, pošleme UNESCO k vyjádření i tu budovu na Národní třídě,“ reagoval na dotaz Práva Jan Kněžínek, ředitel odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu magistrátu.

Metodika výškové zástavby bude v únoru

UNESCO doporučilo vypracování metodiky výškové zástavby, která Praze stále chybí. "My se doporučení UNESCO budeme určitě řídit, metodiku výškové zástavby a další studie, které se toho týkají, vypracujeme do února příštího roku,“ říká Kněžínek. „Nadále s nimi budeme spolupracovat, u výškových budov budeme materiály posílat do jejich centrály k diskuszi,“ dodává Kněžínek.

Ten by se měl sejít v září se zástupci ministerstva kultury a zvolit další postup v případě pankráckých budov. UNESCO bude celý proces sledovat a za rok by ho mělo znovu vyhodnotit.

K zastáncům mrakodrapů patří třeba architekt Jan Fišer: „UNESCO k tomu určitě má co říct, ale bral bych to opravdu jen jako doporučení. K dalším postihům podle mě nedojde.“ Podobný názor má i architekt Jan Aulík: „Budovy na Pankráci spíš vzhled korigují než ničí. Požadavek UNESCO na výšku 60 až 70 metrů je podle mě nesmyslný, i když takhle širokou diskusi samozřejmě vítám.“

UNESCO může Prahu přeřadit k africkým parkům

„UNESCO zpravidla nepíše výzvy k okamžitému zastavení stavby, spíše se snaží vydávat doporučení,“ říká Kučová z NPÚ. „Pokud ta nejsou brána v potaz, může následovat zařazení mezi památky v ohrožení, celý stát se tím stane nedůvěryhodný. Je to signál, že se o své památky neumí postarat,“ říká.

„Na tom seznamu zůstávají památky i několik let, to je případ třeba některých národních parků v Africe. Pak teprve připadá v úvahu vyškrtnutí, což se za ta dlouhá desetiletí stalo jen jedenkrát, v případě Ománu, kdy byly vyčerpány už všechny formy apelů i finanční pomoci,“ dodává Kučová.

„Vyřazení ze seznamu UNESCO je absolutní nesmysl. To opravdu nehrozí. To by se stalo, pro příklad, kdybychom zbourali Masarykovo nádraží a na stejném místě postavili budovu ne vysokou sto metrů, ale aspoň sto třicet metrů,“ reaguje Kněžínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám