Hlavní obsah

V Česku propukla pokerová mánie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější karetní hra světa, poker, má své fanoušky v Česku dlouhé roky. Ovšem až v posledních dvou letech se u nás zvedla obrovská vlna zájmu o tuto hru. Poker se tak podle mnohých stal nyní v ČR fenoménem.

Foto: ČTK

Turnaj v pokeru

Článek

Jeho obliba dokonce vedla k tomu, že Asociace pokerových klubů navrhuje, aby ministerstvo financí odpáralo pokeru přívlastek hazardní hra a udělalo z něj oficiální sport. Zástupci ministerstva se však k tomu zatím stavějí rezervovaně.

Asociace má ovšem pádný argument. Poker totiž podle odhadů hraje v současnosti v ČR kolem 60 tisíc lidí, z toho tisícovka organizovaně v devatenácti českých klubech. V Česku se ovšem pokerem nebaví lidé jen v oficiálních hernách a tradičních kasinech, astronomicky vzrostl i počet hráčů na internetu a překvapivě také v hospodách. V těch měla přitom ještě donedávna jasný monopol zcela jiná a v ČR mnohem tradičnější karetní hra, mariáš.

Jenže nyní můžete především v Praze potkat v mnoha restauracích partičku hráčů s kufříkem plným žetonů a s pěti kartami v ruce či na stole. Podle člena výkonného výboru Asociace pokerových klubů Karla Krušky se pokerová mánie týká především mladých lidí od dvaceti do třiceti let.

Psychiatr: Výhry vedou do pekla

Stoupající obliba pokeru, v němž jde mnohdy o nemalé peníze, má ale i své zápory. Především jde o závislost, která může skončit až ústavní léčbou. Své o tom může říci expert přes závislosti na hazardních hrách, primář bohnické psychiatrické léčebny v Praze Karel Nešpor.

„U nás sice jednoznačně převažují hrací automaty, ale i na nich je poker nainstalován. A poker beru za hazardní hru. U takových her je nejstrašnějším okamžikem každého patologického hráče okamžik, kdy začne vyhrávat, což je cesta do pekel. Tam může mít pocit určité výlučnosti a geniality, ale pak to nabere obrátky a malér je na světě,“ upozornil Nešpor.

Nějaké větší vlny pokerových „závisláků“ si však zatím nevšiml. „Je třeba si ale uvědomit, že než se vytvoří patologické hráčství a než se ten člověk zadluží, tak to chvíli trvá. Pokud tedy nyní v naší populaci taková epidemie běží, tak musíme počkat, než lidé dospějí k závěru, že jim ty dluhy přerostly přes hlavu a budou se chtít léčit,“ uvedl Nešpor.

To, že i mezi fanoušky pokeru mohou být potenciální Nešporovi pacienti, nepřímo připustil i Kruška. „Poker je fenomén a svědčí o tom i diskuse mladých na internetu. To jsou šílenci. Když to ale sleduji, tak si říkám, aby jim to nepřerostlo přes hlavu. Jsou to nadšenci a pokerem žijí. Mně jako zástupci starší generaci už přijde, že je to trochu přes čáru,“ přiznává.

Na turnajích nejde o milióny

Na druhou stranu však odmítá, že hraní pokeru v oficiálních klubech je nějakým hazardem. Zatímco v kasinech jde podle Krušky převážně o peníze, na turnajích mezi organizovanými týmy spíše o sportovní klání. Proto se asociace nyní snaží vyjmout poker ze škatulky hazardních her, spadajících pod přísný loterijní zákon, a zařadit jej mezi oficiální sporty. Od loňského roku o tom jednají její zástupci přímo s ministerstvem financí.

Aby měli ještě větší šanci na úspěch, v červnu se pokerová asociace spojila s asociací mariáše a obě začala zastupovat renomovaná právní firma Ernst & Young. Ta má vést jednání s ministerstvem financí.

„Chceme docílit toho, aby poker už nebyl dále brán za hazardní hru, ale za sport, alespoň ten klubový. Naše pozice se za poslední rok změnila, začali nás na ministerstvu brát vážně a už jsme rovnocenným partnerem, má to pozitivní vývoj. Je to ovšem běh na dlouhou trať, otázka jednoho či dvou let, kdy by mohlo dojít k nějaké změně,“ podotkl Kruška. Poker by podle něj neměl být součástí loterijního zákona.

Podle ředitele ministerského odboru Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Ondřeje Vltavského nyní probíhá veřejná diskuse k věcnému záměru nového herního zákona. „Předpokládáme, že i názor asociace se ve variantních návrzích objeví. Nechceme tedy v této fázi cokoli předjímat, na konci srpna očekáváme výstupy diskusí a argumentací,“ sdělil Právu.

Upozornil ale na fakt, že v současnosti jsou pokerové turnaje povoleny ministerstvem pouze v kasinech. „Vše ostatní, ať už se hraje pod stanem, nebo v herně oficiálního pokerového klubu, je podle současného zákona nepovolené,“ varoval Vltavský s tím, že organizátorům turnajů dokonce hrozí sankce až půl miliónu korun.

Kruška to však za tak palčivý problém nepovažuje. Zatím prý nezažil, že by museli čeští organizátoři nějaký turnaj kvůli zákazu ministerstva zrušit. Loni se to stalo pouze dvakrát, ale v obou případech prý klání pokerových hráčů pořádal zahraniční, nikoli český subjekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám