Hlavní obsah

VIDEO: Julínek ani po připomínkách tři návrhy zákonů nezmění

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za novou střechu nad českým zdravotnictvím označil ve čtvrtek ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) své návrhy tří nových zákonů. Proto je ani po připomínkách nezmění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (vlevo) a mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Článek

"Opravdu je to nová střecha. Ta stará v podobě zákona z roku 1966 byla už značně děravá,“ řekl ministr na čtvrteční tiskové konferenci. Oznámil, že k jeho třem novým zákonům - o záchranné službě, zdravotnických službách a specifických zdravotních službách - dostalo ministerstvo 600 stran zásadních připomínek. Naprostou většinu (98 procent) z nich podle Julínka ministerstvo vypořádalo ke spokojenosti navrhovatelů.

ČLK na svých připomínkách trvá 

"My ale spokojeni nejsme,“ řekl Právu týž den Milan Kubek, prezident České lékařské komory. "Podali jsme 117 věcných připomínek a drtivou většinu z nich ministerstvo odmítlo. My však na nich trváme,“ řekl Kubek.

Oznámil, že pokud nebudou zohledněny, komora bude jednat s poslanci o tom, aby špatné zákony odmítli schválit. "Jen tak budeme moci zabránit hrozícímu chaosu ve zdravotnictví,“ řekl Kubek.

Ministr Julínek si ale myslí, že zákony jsou dobré jak pro pacienty, tak pro lékaře. Proto je v září předloží vládě, v říjnu by měly jít do Sněmovny, a pokud projdou i Senátem a podepíše je prezident, měly by platit od ledna příštího roku.

Nebude to ale snadné, i když Julínek sporné body projednal i s koaličními stranami, což podle něj má být "pojistka proti tomu, abychom se při projednávání zákonů ve Sněmovně nepřekvapili“.

Koaliční strany ministrovi zatím na všechno nekývly. Jde například o umělé oplodnění a interrupce. Zatímco zelení jsou pro liberálnější úpravu, lidovci trvají na určitých omezeních. Podle Julínka se ještě uskuteční koaliční jednání.

Záchranka k pacientovi do dvaceti minut místo patnácti

Lékařská komora například kritizovala, že záchranná služba má přijet k pacientovi z dnešních 15 do 20 minut. V zákoně tento čas ale zůstane.

"Až dosud dojezdnost záchranky k pacientovi do 15 minut nebyla dostupná pro 1,2 miliónu obyvatel. Tím, že se vybuduje nových 44 stanovišť záchranné služby, se toto číslo sníží na 115 tisíc obyvatel. A pro ně bude platit maximální dojezdnost záchranky do 20 minut. Dnes to bylo 30 i více minut,“ řekla Právu Markéta Hellerová, náměstkyně ministra. Zákon stanoví, kde záchranka musí dojet do 10, 15 a 20 minut.

Komora také kritizovala, že v návrhu zákona pacient musí nejdříve stížnost podat tomu zdravotnickému zařízení, na které si stěžuje. V případě soukromého lékaře to znamená, že musí podat stížnost na něj přímo jemu samotnému. To je podle komory absolutní nesmysl.

Hellerová ale tvrdí, že v zákoně to tak bude, protože z 80 procent jsou stížnosti na komunikaci mezi lékařem a pacientem a dají se tedy v tomto prvním kontaktu vyřešit. Teprve když pacient nebude spokojen s tím, jak ji lékař, který vlastně řeší stížnost sám na sebe, vyřešil, pacient ji podá krajskému úřadu.

Zákon také nově stanoví, do kolika dnů musí být stížnosti od zdravotnického zařízení i kraje vyřešeny, a navíc kraji dává možnost uložit sankce za chyby a kontrolovat nápravu.

Reklama

Související články

Lékaři budou mít 16 hodin přesčasů týdně

Zdravotníci v Česku nyní mohou pracovat přesčas až 16 hodin týdně, tedy proti minulosti dvojnásobný čas. Změnu zavádí novela zákoníku práce, kterou podepsal...

Výběr článků

Načítám