Hlavní obsah

Církve považuje za užitečné necelých 40 procent lidí

Novinky, znk
PRAHA

Zhruba dvě pětiny lidí (37 procent) považuje církve za užitečné instituce. Stejné procento si myslí, že by bylo správné vrátit církvím jejich bývalý majetek. S vládním návrhem na odškodnění církví souhlasí jen čtvrtina občanů. Uvedlo to ve středu STEM.

Článek

O užitečnosti církví jsou nejčastěji přesvědčeni věřící lidé (73 procent), kteří

O užitečnosti církví jsou nejčastěji přesvědčeni věřící lidé (73 procent), kteří zároveň projevují také největší podporu myšlence návratu církevního majetku (64 procent)

i vládnímu návrhu na odškodnění církví (47 procent). Pevnou víru v Boha deklaruje 27 procent lidí, 57 procent v Boha dle svých slov nevěří, 16 procent neví.

Dvě třetiny občanů (63 procent) považují církve za zbytečné. O tři procenta méně respondentů si myslí, že církve nepotřebují restutuci majetku, aby mohly provádět svoji činnost.

Ještě více dotázaných (76 procent) nesouhlasí s vládním návrhem na odškodnění církví. Kabinet počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

S návrhem nesouhlasí ani někteří koaliční poslanci, jako například skupinka členů ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Podle něj taková kompenzace není dostatečně zdůvodněna. Sněmovna v červnu rozhodla o ustavení dočasné komise, která se řešením majetkových otázek mezi státem a církvemi bude zabývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám