Hlavní obsah

O odškodnění po vlakové nehodě u Studénky požádalo už 29 lidí

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STUDÉNKA
Aktualizováno

Pozůstalí po obětech a zranění mohou od pondělí žádat o odškodnění. Vyplácet ho budou České dráhy. Nejbližší příbuzní obětí dostanou 240 000 korun, ostatní blízcí méně. Od rána se Českým drahám ozvalo už 29 lidí. Jsou mezi nimi zranění, příbuzní obětí a cizinci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Žádost o odškodnění mohou lidé podávat na právní odbor generálního ředitelství Českých drah v Praze. Lidé se také mohou obrátit na telefon 97 22 11111, kde dostanou potřebné informace.

Při páteční nehodě, při níž rychlík EuroCity narazil do zříceného mostu, zemřelo sedm lidí. Proč konstrukce spadla, se vyšetřuje.

V nemocnici je stále 25 zraněných

Z páteční tragické havárie rychlíku EuroCity ve Studénce na Novojičínsku se v nemocnicích nadále zotavuje 25 lidí. Ještě v neděli nemocniční zařízení pečovala o 29 lidí, čtyři ale byli dnes propuštěni do domácí péče.

Stav jednoho mladíka v novojičínské nemocnici je i nadále velmi vážný, tři lidé v ostravské fakultní nemocnici zůstávají v umělém spánku.

O zraněné cestující pečují Fakultní nemocnice v Olomouci, Hranická nemocnice, nemocnice v Novém Jičíně, ve Frýdku-Místku a dvě ostravské nemocnice.

Vyšetřovací tým tvoří 20 policistů, kteří musejí vyslechnout stovky lidí. Kvůli neštěstí zatím nikoho neobvinili, případ vyšetřují jako obecné ohrožení.

Vlaky jezdí po dvou kolejích

O půlnoci na pondělí byla obnovena doprava na druhé z celkem pěti kolejí. Provoz na první koleji byl obnoven v noci na neděli.

Vlaky zatím táhnou dieselové lokomotivy. protože troleje stále nejsou opraveny. Soupravy projíždějí úsekem nehody rychlostí asi 30 kilometrů v hodině. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly tak vlaky mohou nabrat zpoždění.

Úsekem zatím neprojíždějí vlaky Pendolino.

"Naši pracovníci dále odstraňují škody a počítáme s tím, že budeme opravovat i ty ostatní koleje, ale jsme závislí na tom, jak se podaří zhotovitelské firmě odstranit tu mostní konstrukci. Ta stále leží přes dvě koleje a zatím nemáme od nich informaci, kdy ji odstraní," řekla mluvčí Správy dopravních železničních cest Anna Kodysová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám