Hlavní obsah

Před čínskou ambasádou se protestuje proti olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zhruba dvacítka členů duchovního hnutí Falun Gong od čtvrtečního večera protestuje před čínskou ambasádou v Praze proti porušování lidských práv v Číně. Demonstrace je poklidná, večer se protestující pokusí předat zástupcům čínského velvyslanectví dopis s peticí. Odpoledne se k nim přidala zhruba dvacítka dalších aktivistů za lidská práva.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Článek

Tichý protest začal ve čtvrtek ve 20:00, měl by skončit v pátek ve stejný čas. Falun Gong tak chce upozornit na oběti čínského komunistického režimu a na okupaci Tibetu. "Čína před olympiádou slíbila zlepšení na poli lidských práv. Bohužel tato skutečnost ale nenastala," přečetl v jednom z projevů Bohumil Bartošek, příznivce Falun gong.

Protestující také vyzvali lidi, aby se připojili k celosvětové akci na podporu Tibetu a ve 14:08, tedy ve chvíli, kdy bude zahájena olympiáda v Číně, zapálili svíčku a pronesli modlitbu za mír. Odpoledne před zastupitelským úřadem aktivisté z občanského sdružení Potala rozvinuli transparent s nápisem One World, One Dream, Free Tibet (Jeden svět, jeden sen, svobodný Tibet) a tibetské vlajky.

Ve čtvrtek více než čtyři desítky mezinárodních sportovců, kteří se účastní olympiády v Pekingu, v petici vyzvalo Čínu, aby mírumilovně vyřešila situaci v Tibetu a začala dodržovat lidská práva. Mezi celkem více než stovkou signatářů, uvedených na internetových stránkách organizace Sports For Peace, je i český olympionik a juniorský mistr Evropy Jakub Holuša.

Tibet Čína považuje za historickou součást svého území. Obsadila ho v roce 1951. Při povstání ve Lhase proti čínské okupaci o osm let později zemřelo na 80 000 Tibeťanů. V den 49. výročí tohoto povstání vypukly letos na jaře v tibetském hlavním městě Lhase demonstrace.

AI vyzvala Topolánka, aby v Číně mluvil o lidských právech

Organizace Amnesty International (AI) také ve čtvrtek vyzvala českého premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby při své návštěvě olympijských her hovořil o nutnosti dodržovat lidská práva. "S potěšením jsme zaznamenali výroky premiéra, kterými odsoudil březnový zásah čínských úřadů v Tibetu. Aby však jeho slova skutečně pomohla, musí zaznít i v Číně," uvedla Dáša van der Horstová z AI.

Česká pobočka AI Topolánkovi dala rovněž petici požadující svobodu slova v Číně, kterou podepsalo více než 9 000 lidí. Topolánek má do Pekingu odletět příští středu. Úřad vlády na dotaz ČTK uvedl, že stanovisko předsedy vlády nemá, protože je na dovolené.

Česká pobočka AI Topolánkovi dala rovněž petici požadující svobodu slova v Číně, kterou podepsalo více než 9 000 lidí. Topolánek má do Pekingu odletět příští středu. Úřad vlády na dotaz ČTK uvedl, že stanovisko předsedy vlády nemá, protože je na dovolené.

Návštěvu olympiády oznámil Topolánek v půlce července. Slavnostního zahájení se nezúčastní, pojede podpořit české sportovce. V Číně zůstane zhruba tři dny na pozvání Českého olympijského výboru, čínské pozvání odmítl.

Čínské velvyslanectví si české diplomacii stěžovalo na to, že Topolánek měl při oznamování návštěvy Pekingu na klopě saka tibetskou vlaječku.

Reklama

Výběr článků

Načítám