Hlavní obsah

Lidovci si mimo Moravu moc nevěří, hledají koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se krajské volby znovu ukazují, že lidovci jsou silní na Moravě, ale slabí v Čechách. Ve všech moravských krajích plus na Vysočině a v jižních Čechách totiž kandidují samostatně. V ostatních regionech pro zvýšení šancí lidovci jdou do voleb většinou s SNK-ED či nestraníky v koalicích.

Článek

Například v severočeském kraji se lidovci přidali do uskupení Severočeši, jejichž lídrem je mostecká radní Hana Jeníčková.

"V minulých volbách jsme neuspěli, proto kandidujeme v koalici,“ řekl Právu tajemník ústecké KDU-ČSL Rostislav Kadlec.

Na kandidátce Severočechů budou mít tři zástupce. A možná kvůli dravé kampani tohoto uskupení i šance na zvolení. Na stránkách Severočechů se totiž lze dočíst, že jsou koštětem, které vymete z kraje "korupci, zlodějinu a další nepořádek“. Další z hesel zní: "Náš hejtman nebude holdovat v práci alkoholickým nápojům“.

Libereckém kraji lidovci kandidují se SNK-ED. V čele kandidátky je primář z jablonecké nemocnice Michael Vraný, který, ač nestraník, má zajímavý politický životopis. Prošel KSČ, v Jablonci byl několik let zastupitelem, nejdříve za ČSSD, poté za ODS a jednou neúspěšně kandidoval za KDU-ČSL.

Od počínání vlády dávají ruce pryč

Někteří lidovci se obávají negativního vlivu centrální vlády, která dělá nepopulární kroky.

"Soustředíme se na práci v kraji a snažíme se oddělit od centrální politiky,“ řekl Právu Václav Kodet, jednička KDU-ČSL na Vysočině. A loajálně dodal: "Přítomnosti našich ministrů v kampani se nebráníme.“

Zimmermann z ODS možná do Bruselu

ODS, která kromě Jihomoravského kraje vede všechny regiony, kandiduje ve všech krajích samostatně a ve většině případů obhajují své posty současní hejtmani.

Jednou z výjimek je Plzeňský kraj, kde končí Petr Zimmermann. Ten asi příští rok zamíří do Evropského parlamentu. "Zatím je to ve stadiu úvahy. Ale bude tam silná konkurence,“ řekl Právu. Kandidátku do EP bude ODS finálně sestavovat až před Vánoci.

Podle informací Práva jsou v plzeňské ODS vypjaté vztahy. Zimmermann k faktu, že už nebude kandidovat, poznamenal: "Pravda je i ta, že konstelace vnitrostranická mi to ani neumožňovala.“

ČSSD povedou celostátní politici, SZ nezávislé osobnosti

Zatímco většina stran nasadila do voleb regionální osobnosti, soc. dem. tváře známé z takzvané velké politiky. Jedním z nejzajímavějších bude z tohoto pohledu souboj ve středních Čechách, kde se hejtmanovi – místopředsedovi ODS Petr Bendlovi – postaví známý ostrý řečník, místopředseda poslanců soc. dem. David Rath.

Dalším kandidátem z řad stranických špiček soc. dem. je předseda poslaneckého klubu Michal Hašek na jihu Moravy. ČSSD posílá do voleb i své exministry, jako je bývalý šéf resortu zemědělství Jaroslav Palas (Moravskoslezský kraj) či někdejší ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (Pardubický kraj).

Také zelení chtějí ve všech 13 krajích (volby v Praze budou za dva roky) sestavit samostatné kandidátky. "Jsou na nich i nezávislé osobnosti,“ řekl Právu hlavní manažer zelených Tomáš Průša. Před čtyřmi lety pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátu těsně překročila jen Zelená pro Moravu na jihu kraje.

Nyní samostatné krajské kandidátky představují posun proti volbám z roku 2004, kdy zelení vytvářeli koalice se Stranou pro otevřenou společnost, na Vysočině s US-DEU, jinde zkoušeli štěstí sami a třeba na Karlovarsku nekandidovali vůbec.

Nyní zelené na Karlovarsku do voleb vede Radan Večerka, tvůrce nových stanov, které kritizují antibursíkovci a které má schválit zářijový sjezd.

Zelení se snaží o větší zapojení žen do politiky, ministryně Džamila Stehlíková však Právu řekla, že žen ve volbách je zhruba stejně jako v roce 2004. "Jsou ale na předních místech, a ne někde okolo 10. příčky kandidátky,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám