Hlavní obsah

Brusel: Soutěž na budovu Národní knihovny byla proti zákonu

– PRAHA

Soutěž na novou budovu Národní knihovny v Praze na Letné nebyla podle Evropské komise v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Serveru Euro online to řekla Jindřiška Koblihová, místopředsedkyně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který si stanovisko na jaře vyžádal.

Článek

Antimonopolní úřad přitom koncem dubna rozhodl, že architektonická soutěž na novou budovu Národní knihovny, která byla vypsaná podle pravidel Mezinárodní unie architektů (UIA), byla v pořádku. "Národní knihovna využila výjimku ze zákona o zadávání zakázek a antimonopolní úřad proti tomu nic nemá," řekl tehdy předseda úřadu Martin Pecina.

Podle nynějšího vyjádření EK ale pravidla UNESCO ani UIA nejsou pravidly mezinárodní organizace, která by mohla nahradit postup podle platných právních předpisů.

Antimonopolní úřad přesto podle zákona architektonickou soutěž zrušit nemůže, uvedla Koblihová. Zatím tak vydá jen doporučení. "Nic víc v této chvíli dělat nemůžeme. Pokud by ale knihovna původní soutěž nezrušila a na základě těch výsledků vyhlásila další následující tendry, pak už bychom zasáhli," doplnila.

Soutěž měla kritiky

V soutěži zvítězil se svou studií ateliér Future Systems Jana Kaplického. V souvislosti se soutěží si ale antimonopolnímu úřadu stěžovali někteří čeští architekti. Objevily se hlasy, že soutěž byla zmanipulovaná. Zpochybnily způsob vypsání soutěže i složení poroty. Vadilo jim například také to, že Kaplický porušil podmínku umístění skladiště národních konzervačních fondů do nadzemní části budovy.

ÚOHS dvakrát jejich podnět zamítl právě s tím, že pravidla pro mezinárodní architektonické soutěže vytváří UIA, a případ tedy náleží do její kompetence.

UIA vydala na konci ledna prohlášení, kterým akceptuje výsledky mezinárodní architektonické soutěže na stavbu nové budovy NK.

Chronologie událostí kolem nové budovy Národní knihovny:
19. ledna 2005 - Ředitel Ježek představil projekt na výstavbu nové budovy NK na Letné.
30. března 2006 - Zastupitelstvo Prahy předběžně souhlasilo, že knihovně prodá potřebné pozemky.
2. března 2007 - Vyhlášeny výsledky soutěže mezinárodní soutěž na novou budovu. Zvítězil projekt architekta Jana Kaplického a studia Future Systems.
8. března 2007 - Česká komora architektů (ČKA) vydala prohlášení, podle něhož vítěz porušil podmínky soutěže tím, že umístil konzervační fond pod zem.
3. května 2007 - Proti výstavbě NK podle návrhu Jana Kaplického se vyslovil prezident Václav Klaus.
23. srpna 2007 - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) oznámil, že se nebude zabývat soutěží na budovu NK, protože mu to nepřísluší. Stejně ÚOHS rozhodl v říjnu po opětovném podání.
11. října 2007 - Klub pražských zastupitelů ODS odmítl stavbu blobu na Letné i prodej pozemků. Primátor Pavel Bém (ODS) označil umístění budovy za nešťastné.
17. října 2007 - Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) řekl, že jeho úřad pro letošní rok nepočítá s penězi na stavbu.
6. února 2008 - Ježek oznámil, že NK má k dispozici vyjádření UIA, která akceptuje výsledky soutěže.
25. února 2008 - ÚOHS se na základě podnětu od MK začal opět zabývat soutěží. Tentokrát ministerstvo požádalo o stanovisko, zda lze na základě soutěže zadat veřejnou zakázku.
22. dubna 2008 - Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina v rozhovoru pro deník Právo mimo jiné řekl, že knihovna v současné podobě na Letné podle něj nikdy nebude.
4. května 2008 - Na budovu NK podle návrhu Kaplického nejsou podle ministra Jehličky peníze. V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun a Kaplického projekt by stál kolem čtyř miliard.
23. července 2008 - Ministr Jehlička uvedl, že nová budova NK podle návrhu architekta Jana Kaplického na pražské Letné nevyroste. Chce se soustředit na revitalizaci Klementina.

Reklama

Výběr článků

Načítám