Hlavní obsah

ČT se omluvila za chybné obesílání živnostníků kvůli poplatkům

– PRAHA

Živnostníci oslovení kvůli údajnému neplacení koncesionářských poplatků České televizi nemusejí na dopis reagovat, pokud nevyrábějí, neprodávají nebo neopravují televizory. Uvedl to mluvčí ČT Ladislav Šticha. Televize se podle něj odpovědnosti za omyly vymahačů poplatků nezříká a Šticha se za ně jménem generálního ředitele Jiřího Janečka omluvil.

Článek

Advokát Dalibor Kalcso rozeslal minulý týden živnostníkům více než 25 000 výzev, aby zaplatili údajné dlužné koncesionářské poplatky a desetitisícovou pokutu. V dopise je varoval, že pokud to neudělají dobrovolně, čeká je soud. Řada oslovených si však začala stěžovat.

ČT uvedla, že považuje současný způsob oslovování živnostníků za nešťastný. Kalcso s ní prý formu a obsah dopisů před rozesláním včas neprojednal a nekonzultoval. "Za této situace bude ČT požadovat okamžitou nápravu s tím, že její vedení zváží další postup a nevylučuje ani vypovězení smlouvy," sdělil ve středu Šticha.

Chyby při vyhledávání poplatníků přiznal i Kalcso. "Ze živnostenského listu není vždy patrné, co ti lidé opravují, prodávají, nebo vyrábějí," vysvětlil deníku MfD, jak se mohlo stát, že výzvu dostali lidé, kteří nemají s opravou televizí nic společného.

Projekt vyhledávání televizních přijímačů mezi podnikateli začal ve druhé polovině loňského roku. Od začátku projektu do letošního 30. června právníci pracující pro ČT obeslali 5 000 subjektů, které vyzvali k zaplacení kvůli 21 000 televizních přijímačů. Celkem bylo ke konci letošního června na přirážkách zaplaceno okolo 20 miliónů korun a na poplatcích 170 000 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám