Hlavní obsah

Obrana se chystá v Praze prodat pozemky za půl miliardy korun

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dveře na ministerstvu obrany si zřejmě v nejbližší době začnou podávat zástupci realitních společností. Letecké opravny Malešice (LOM), jejichž zřizovatelem je ministerstvo obrany, se totiž chystají zbavit tří set tisíc čtverečních metrů pozemků na velice zajímavých místech v Praze.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Armáda chce opravny přesunou do Kbel, kde se nachází vojenské letiště.

Článek

Návrh, který počítá s tím, že se opravny přesunou z Malešic na kbelské vojenské letiště, nyní leží k posouzení u ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL).

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka vedly státní podnik k tomuto rozhodnutí úsporné důvody.

LOM dříve opravoval veškerý letecký park armády a nyní se soustředí hlavně na rekonstrukce ruských vrtulníků. „Cílem je soustředit provoz v Praze do jediného místa v prostoru letecké základny Kbely,“ řekl Právu Čírtek.

Pozemky v pražských Malešicích

Přesunu opraven by měl podle plánů začít letos a skončit do roku 2015. Největší část pozemků, které by měly být k mání, leží v Malešicích, mezi ulicemi Černokostelecká a Tiskařská. Dnes je tam hlavní sídlo LOM. Další pozemky se nacházejí ve Kbelích.

Podle cenové mapy Prahy mají pozemky v Malešicích hodnotu 2070 korun za čtvereční metr. Přitom ještě před rokem byla jednotková cena 1600 korun. Ve Kbelích je aktuální cena kolem 1200 korun. Podle Jaroslava Novotného z Asociace realitních kanceláří je to cena minimální. „Pokud by se na pozemcích dalo stavět, bude cena podstatně vyšší, a to podle typu budoucí zástavby,“ řekl Právu Novotný.

V případě, že by je opravny nakonec prodaly jen za tabulkovou cenu, utržily by minimálně půl miliardy korun.

Pozemky v pražských Kbelích

Prodávali za míň

Pokud by ale současné vedení pokračovalo v tradici svých předchůdců, byl by výnos menší. Nejvyšší kontrolní úřad totiž loni přišel na to, že LOM v letech 2004 až 2006 při prodeji 45 208 metrů čtverečních pozemků a jedné budovy za téměř 60 miliónů korun třikrát pochybil.

„Ve dvou případech prodal za ceny o více než dva milióny nižší, než stanovily znalecké posudky. Z toho v jednom případě byly nemovitosti prodány ještě před udělením souhlasu zakladatelem,“ řekl tehdy prezident NKÚ František Dohnal.

Podle informací tisku se o pochybný prodej začala zajímat policie. Přesun opraven se také nelíbí kbelské radnici. V západní části letiště by měly vyrůst dvě haly na opravu zejména ruských vrtulníků. Kbelští se obávají hluku a zvýšených emisí. „Rada zásadně nesouhlasí s rozšiřováním jakékoli činnosti na letišti Kbely, v jehož okolí má vzniknout do tří let asi tisícovka bytů,“ uvedl starosta Pavel Žďárský (ODS). Podle ministerstva se provoz zvýší jen nepatrně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám