Hlavní obsah

Zimní pneumatiky nesmí být sjeté pod čtyři milimetry, rozhodlo ministerstvo

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý řidič osobního auta si bude muset od podzimu pohlídat, jestli drážky jeho zimních pneumatik mají nejméně čtyři milimetry. Jen tak se vyhne až několikatisícové pokutě za sjeté pneumatiky, protože ministerstvo dopravy ve své vyhlášce platné od letošního července zdvojnásobilo současný limit, který stanovoval minimální hloubku dezénu 1,6 milimetru u všech pneumatik.

Článek

Letních gum se nová úprava netýká. Ministerstvo změnilo technické podmínky v souvislosti s novou značkou „zimní výbava“, která bude platit každoročně od 1. listopadu do 30. dubna.

Značky budou umístěné nejenom na horách, ale také v některých úsecích dálnic. Na místní komunikace si je mohou umístit i příslušná obecní zastupitelstva. Vyhláška sice nezavádí plošně povinné vybavení auta zimními pneumatikami, ale kdo bude chtít jezdit bez omezení, ten si je stejně bude muset pořídit. Pokud by policie chytila řidiče, že na úsecích vybavených touto značkou jel na příliš sjetých zimních pneumatikách, hrozila by mu podle Petry Srnkové z policejního prezidia na místě pokuta až dva tisíce korun a jeden bod za porušení příkazové značky.

V přestupkovém řízení by kromě bodu riskoval pokutu od 1500 do 2500 korun.

Zachovalejší gumy se mohou prodražit

„Čtyřmilimetrovou hloubku dezénu motoristům normálně doporučujeme. Nové pneumatiky mají hloubku od 9 do 11 milimetrů. Znám i řidiče, kteří na podzim koupí nové zimní gumy, přes léto je pak už sjetější dojezdí a na podzim koupí zase nové,“ říká k vyhlášce expert Ústředního automotoklubu ČR Karel Pospíšil.

Dopravní expert Milan Bělka zase tvrdí, že se vyšší nároky na zimní výbavu promítnou do nákladů na provoz auta. „Když bude teplá zima a sucho, sjedete nové gumy na takovou hloubku dezénu i dvakrát za sezónu,“ uvádí Bělka.

Podle jiného dopravního experta Stanislava Humla hranice 1,6 milimetru úplně stačí. Proti nařízení používat zimní výbavu přitom nic nenamítá. „Ať jsou nařízeny zimní pneumatiky od půlky listopadu do konce března a nashle. Vůbec by ale mne nenapadlo, že to bude podmíněno čtyřmi milimetry,“ dodává Huml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám