Hlavní obsah

Magistrát vzal tří milióny korun pražskému gymnáziu Pod Vyšehradem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražské gymnázium Pod Vyšehradem přišlo o část dotace na svůj provoz. Magistrát mu vezme tři milióny korun a Česká školní inspekce dá navíc ministerstvu školství návrh, aby bylo soukromé gymnázium vymazáno z rejstříku škol. Oficiálním důvodem je nižší počet studentů. Část jich ze školy odešla kvůli údajné korupci při maturitě jednoho z žáků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Pochybení, ke kterým při maturitě došlo, považujeme za natolik závažná, že jsme se rozhodli odstoupit od smlouvy o zvýšené dotaci na školní rok 2008/2009," uvedl ředitel odboru školství pražského magistrátu Pavel Drtina.

V loňském roce škola dostala 3,5 miliónu korun. Letos to bude méně. Školu na protest proti maturitě opustilo 25 studentů. Škole by měla zůstat základní dotace ve výši 60 procent příspěvku na žáka.

"Ředitelku školy jsem s rozhodnutím seznámil, vzala to na vědomí," dodal Drtina.

Zaplacená komise

Případ se dostal na veřejnost kvůli protestům proti maturitě Martina Bartáka, syna šéfa Polikliniky Modřany. Před ní student propadal z češtiny a španělštiny. Po zpochybňovaných komisionálních zkouškách mohl maturitu složit, ale někteří učitelé ho nechtěli zkoušet.

Předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková v časopise Týden přiznala, že dostala od otce Bartáka peníze za účast v komisi a zaplaceno podle ní dostali i další lidé. Šimková dala studentovi při výjimečné druhé komisionální zkoušce ze španělštiny trojku, a přehlasovala tak zbylé dva učitele, kteří trvali na pětce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám