Hlavní obsah

O řidičák už přišlo na 11 tisíc motoristů

Právo, Jiří Novotný

Bodový systém, který byl v České republice zaveden 1. července 2006, připravil o řidičský průkaz již 10 754 lidí. Odebrán jim byl automaticky na rok po dosažení dvanáctibodové hranice. Za minulý měsíc se počet vybodovaných zvýšil o 816, vyplývá to ze zprávy, kterou včera Právu poskytlo ministerstvo dopravy (MD).

Článek

V centrálním registru bylo k 31. červenci evidováno 575 731 řidičů, kteří se dopustili přestupku či trestného činu, započítávaného do bodového hodnocení. Ve srovnání s červnem jejich počet stoupl o 10 791.

Naopak 35 899 řidičům byly v červenci odepsány až čtyři body, protože po dobu dvanácti měsíců nebyli přistiženi při porušení pravidel silničního provozu. Od vzniku bodového systému tak byla část nebo všechny body odepsány již celkem 467 633 motoristům.

Dle ministerstva se systém osvědčuje

„Řidičské oprávnění má v Česku 6,327 miliónu lidí. To znamená, že postiženo body bylo zhruba patnáct procent z nich. Například ve srovnání s Německem, kde bodový systém existuje mnohem déle, je to ovšem stále ještě nízké číslo.

Vždyť v Německu dostalo nějaký ten bod osmdesát procent motoristů,“ připomíná Lukáš Kadula, který má na MD bodovou statistiku na starosti.

Opakovaně v Česku dostává body pouze dvanáct procent řidičů. Ostatní si už dávají pozor. „V tom smyslu se bodový systém skutečně osvědčil,“ je přesvědčen Kadula.

O tom, že se autorita bodového systému mezi řidiči přece jen zvyšuje, svědčí i dosavadní letošní statistika smrtelných nehod. Podle předběžných údajů přišlo od začátku roku do konce července na silnicích v ČR o život celkem 540 lidí, zhruba o desetinu méně než za stejné loňské období.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám