Hlavní obsah

Klaus v Lánech po operaci nelení, přijal Sobotku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v úterý na zámku v Lánech přijal předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS). Řeč byla především o českém předsednictví EU, které začne zhruba za pět měsíců. Klaus v Lánech rehabilituje po operaci kyčle, proto musí politici za ním za Prahu. Naposledy ho navštívil ministr vnitra Ivan Langer (ODS), přijel za ním i polský prezident Lech Kaczyński.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Prezident Václav Klaus (vpravo) s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS).

Článek

Česká republika by si pro své předsednictví v Evropské unii neměla dávat přehnané cíle, shodli se Klaus a Sobotka. Zdůraznili také, že předsednictví nebude pouze záležitostí vlády, ale budou se na něm podílet i obě komory parlamentu a prezident.

"Oba cítíme pocit určité střídmosti," vysvětlil Klaus postoj obou politiků k předsednictví. Česká republika se do čela unie postaví za necelý půlrok, v lednu 2009. V roli mluvčího a koordinátora EU vystřídá Francii. Po půl roce pak Česko vedení unie předá Švédsku.

Klaus je znám svým odmítavým postojem k Lisabonské smlouvě. Soudí, že klíčovou roli pro budoucnost dokumentu hraje nyní Irsko, které ho zatím v referendu odmítlo. Česko je jednou z mála členských zemí, která dosud smlouvu nepřijala.

Operace na začátku června

Na konci července přišel za Klausem do Lán Langer (ODS), představil mu návrh reformy policie. Ministr dodal, že z Klause cítil obrovskou energii a chuť vrátit se naplno do práce.

Prezident postoupil výměnu kyčelního kloubu na začátku června, poté strávil 16 dní v nemocnici na Bulovce, kde operace proběhla. Následně se přemístil do rehabilitačního centra Malvazinky, kde vydržel asi tři týdny. Zotavovat by se Klaus měl ještě zhruba měsíc.

Mluvčí prezidenra Radim Ochvat uvedl, že Klaus při zotavování vyřizuje korespondenci a sleduje politické dění doma i ve světě. V Lánech ho také navštívil polský prezident Lech Kaczyński.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám