Hlavní obsah

Návrh na zákaz kouření v restauracích mírní sám jeho autor

Právo, Oldřich Danda, Petr Janiš
PRAHA

Kuřáci a hospodští si zřejmě mohou oddychnout. Absolutní zákaz kouření v restauracích a pohostinstvích není zatím na pořadu dne. Zákon, který by měl kuřáky omezit, budou poslanci projednávat na podzim ve druhém čtení. Jeho navrhovatel, poslanec a nekuřák Boris Šťastný (ODS) již nyní připustil, že větší naději má volnější varianta – bylo by na hospodských, zda si zařídí pouze nekuřácký či výhradně kuřácký lokál.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Navrhovatel zákona Boris Šťastný (ODS)

Článek

„Jsem přesvědčen, že varianta úplného zákazu dříve nebo později v Česku, stejně jako ve všech ostatních vyspělých zemích, bude existovat. Na druhou stranu uznávám, že politické rozložení sil nedává v této chvíli dostatek šancí. Proto jako pravděpodobnější vidím variantu druhou,“ řekl Právu Šťastný.

Podle mírnější verze by měli provozovatelé restaurací pouze za povinnost hned u vchodu informovat hosty, zda vstupují do kuřáckého či nekuřáckého prostoru, anebo zda jejich restaurace má oddělený prostor pro obě skupiny.

Lobby štamgastů

Hospodští považují povinnost zvenku označovat svůj lokál vesměs za diskriminační a znevýhodňující. „Devadesát procent štamgastů kouří,“ odhadl pro Právo majitel brněnské Hospody U Orla Martin Jarolím, jemuž by ale nevadil absolutní zákaz. „Pokud to nebude plošně, je to problém,“ dodal.

S tím souhlasí majitel restaurace U pošty na pražských Vinohradech Milan Horák. „Zákaz by musel být opravdu celoplošný, aby se nesmělo kouřit ani v soukromých klubech. Jinak bych musel vyvěsit ven ceduli, že jsme soukromý klub,“ poznamenal Horák s obavou z nekalého konkurenčního boje.

A povinnost oznamovat, zda poskytuje oddělený nekuřácký prostor? „Už teď je povinnost mít nekuřácké místo, hygiena na to dbá. Ale cedule? To bychom byli papežštější než papež,“ přiblížil Horák.

Místopředseda ČSSD a nekuřák Zdeněk Škromach Právu připomněl rozdíly mezi teorií a praxí v zemích, kde se protikuřácké normy prosadily. „Je třeba, aby to byl funkční zákon, a ne jen deklarace, tedy pouhé plácnutí do vody,“ řekl.

Zákon poškozuje ty menší, rozhodl soud v Německu

Německý ústavní soud před pár dny uznal, že na povinnost oddělovat v restauracích kuřáky a nekuřáky doplácí část provozovatelů. „Není tam plošný zákaz kouření a malé hospůdky jsou tím zákonem diskriminované, protože nemají takové možnosti jako velké,“ dodal Škromach.

Soud vyhověl stížnosti dvou majitelů restaurací a provozovatele diskotéky, kteří namítali, že velké podniky si mohou dovolit dát prostor kuřákům, a proto zákon malé hostince či bistra poškozuje.

„Svobodu kuřákům i nekuřákům“

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery má měkká varianta větší šanci projít parlamentem.

Také prezident a nekuřák Václav Klaus, který se staví proti zákazům inspirovaným Evropskou unií, podle něho spíše podepíše zákon, který nebude kuřáky striktně omezovat. „To je pro nás naprosto optimální. Podle hesla svobodu pro kuřáky i nekuřáky,“ řekl Právu kuřák Kubera.

Jedna z nekuřáckých kaváren v Praze foto: Právo/Karolina Kudynová

Za příznivce plošného zákazu v kouření se pro Právo označil šéf zahraničního výboru Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Podporoval jsem původní návrh, ale pokud kolega Šťastný přijde s měkčí variantou, podpořím ji také,“ dodal.

Bude to je horší, tvrdí lidovci

Požadavek plošného zákazu odůvodnil dopadem na zdraví zaměstnanců a tím, že do restaurací chodí i děti, které se pasivnímu kouření při nutnosti procházet „čoudírnou“ prostě neubrání. Měkčí varianta se nelíbí lidoveckému poslanci, nekuřákovi Jiřímu Carbolovi. „To já nemohu podpořit. Protože to bude jenom horší.

Restaurace podle dosavadního zákona mají povinnost pro nekuřáky vyhradit nějaký prostor a to by padlo,“ řekl Právu Carbol. Pochybuje, že by nějaký lidovec pro volnou variantu zvedl ruku. „My jsme všichni pro úplný zákaz,“ uvedl Carbol.

Komunisté by zase střední cestu přivítali. „Je to rozumný kompromis stanovit kuřácké a nekuřácké restaurace, aby si mohl návštěvník doopravdy vybrat. Ale musím k tomu návrhu říci, že způsobil mnoho povyku pro nic. Záměr byl zcela jiný, než jaký bude nakonec výsledek,“ řekl Právu poslanec KSČM Pavel Hojda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám