Hlavní obsah

VIDEO: Stovky domácností byly bez proudu kvůli silnému větru

Právo, Novinky, kij, pok
ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Silný vítr a bouřky způsobily v pondělí odpoledne na území ČR škody. Nejčastější byly výpadky dodávek elektrické energie. V Odrách na Novojičínsku kvůli větru spadnul strom a lehce poranil malého chlapce. Ve východních Čechách stromy zastavily provoz na místní železnici.

Silný vítr lámal stromyVideo: ČTK

 
Článek

V důsledku bouřek, doprovázených silným větrem, se v pondělí ocitlo krátkodobě asi 2000 domácností na jihu Čech bez elektřiny. Vítr místy dosahoval rychlosti až 20 metrů za sekundu.

„Zaznamenali jsme výpadky na třech linkách vysokého napětí na Táborsku a po jednom případu na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Už odpoledne jsme většinu závad odstranili, zbývající místa připojíme ještě večer. Rozhodně nejde o kalamitní stav,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Padající strom zranil dítě

V Odrách u Nového Jičína spadl na koupališti strom a lehce zranil devítiletého chlapce. „Naštěstí ho zasáhla pouze padající větev, která mu způsobila drobné oděrky. Záchranáři ho ošetřili přímo na místě a pustili ho do domácího léčení,“ uvedl novojičínský policejní mluvčí Zbyněk Tomšík. Původní zprávy o třech zraněných se nepotvrdily.

Moravskoslezští hasiči vpodvečer vyjížděli kvůli silnému vichru 120 případům. „Hlavně šlo o popadané stromy nebo uvolněné plechy na střechách,“ konstatoval jejich mluvčí Petr Kůdela.

Vítr řádil i na Vysočině. Hasiči tam vyjížděli k 21 událostem způsobených větrem. Jednalo se většinou o spadlé stromy. V Havlíčkově Brodě vítr utrhl část střechy z novostavby rodinného domu.

Spadlé stromy zastavily provoz na železnici

Několikaminutová vichřice zcela zastavila provoz na železniční trati z Ústí nad Orlicí do Letohradu. Do trolejového vedení popadaly stromy, jejich odstranění bude trvat až do večera. Kvůli silnému větru hasiči na Orlickoústecku a Chrudimsku vyjížděli asi k 20 případům. Odstraňovali stromy spadlé na budovy, silnice a automobily. Vše se obešlo bez zranění.

Zhruba ke dvěma desítkám případů byli přivoláni také hasiči v Olomouckém kraji. Na mnoha místech popadaly stromy a větve na silnice a elektrické dráty. Na Přerovsku strom zatarasil cyklostezku.

Strom zranil cyklistu

Padající strom zranil cyklistu na vyjížďce nedaleko obce Ochoz u Brna. Lékaři mu ošetřili hrudník a páteř a převezli jej do Úrazové nemocnice v Brně.

Po příjezdu sanitky byl pětadvacetiletý muž při vědomí. "Utrpěl zhmoždění hrudníku a zad. Záchranáři mu stabilizovali páteř pomocí vakuové matrace a nitrožilně podali potřebné léky," uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám