Hlavní obsah

Brněnskou tržnici budou po razii celníci hlídat i nadále

Právo, miv
BRNO

Až v sobotu v pozdních nočních hodinách skončila důkladná prohlídka tržnice na Olomoucké ulici v Brně. Pracovníci Celní správy a České obchodní inspekce ji mohou hodnotit jako mimořádně vydařenou, odhalili padělatelskou dílnu. Tržnice ale bude i nadále pod dohledem celníků.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Celníci při kontrole stánků

Článek

„Objevili jsme dílnu vybavenou počítačem a kopírovacími stroji, kde byly vyráběny padělky značek k označení zboží,“ uvedl mluvčí jihomoravských celníků Oto Ploch. V neděli ráno měli celníci k dispozici první součty výsledků akce. Zabavené zboží by v případě prodeje způsobilo majitelům ochranných známek škodu za 114 921 tisíc korun.

Na podrobné vyhodnocení putuje 115 tisíc kusů textilu. Novinkou mezi padělaným zbožím byl nález 79 kusů motorových pil značky Husqvarna, dále sekaček na trávu a elektrických kladiv. „Jednalo se o napodobeniny značek,“ řekl Ploch.

Celníci a pracovníci ČOI zkontrolovali celkem 450 různých objektů. „Byly to prodejny, různé sklady, kontejnery a v areálu odstavené dodávky,“ upřesnil mluvčí celníků. Asi 60 procent jich majitelé otevřeli dobrovolně a jejich prohlídka skončila v pátek večer. Pak se dostaly na řadu uzamčené objekty, vesměs zaplněné padělky.

Tržnice zůstane pod dozorem

A nebyly to jen padělky, které zaujaly kontrolu. „Kontroloři odhalili špatné hygienické podmínky v části tržnice, kde se prodávají potraviny. Proto přizveme hygieniky a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ řekla ředitelka jihomoravské pobočky České obchodní inspekce Jarmila Vašulková. Na akci se podílela také cizinecká policie. Kontrola zjistila jednoho celostátně hledaného a čtyři osoby, které nedokázaly prokázat svou totožnost či při akci na tržnici mařily výkon úředního rozhodnutí.

Konec razie neznamená, že si trhovci na Olomoucké mohou definitivně oddechnout. Po zkušenosti ze zátahu v Hatích, kde již druhý den byly stánky opět plné padělků, celníci přijali nezbytná opatření. „Zásah byl v sobotu sice ukončen. Celní správa ale uvalila na tržnici celní dozor. To znamená, že tržnice bude pod dohledem celníků a všechna auta budeme prohlížet. Nařízení platí do odvolání,“ dodal Ploch. Tržnice na Olomoucké ulici přitom slouží především jako velkosklad pro další vietnamské trhovce, takže dopad akce pocítí nemalá část obchodníků s padělky.

Reklama

Výběr článků

Načítám