Hlavní obsah

Langer: cestu na olympiádu si platím sám 

Právo, Lenka Hloušková
PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) v sobotu upřesnil, že na olympiádu do Pekingu pojede na vlastní náklady. „Letím už na třetí za sebou a vždy jsem si to platil,“ sdělil Právu v sobotu.

Foto: Mlejnková Alexandra, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer

Článek

Langer potvrdil cestu do Číny Právu ve čtvrtek v krátké SMS zprávě. Tehdy uvedl, že ho zve marketingová společnost Česká olympijská a.s. V Pekingu má pobýt podle vlastních slov týden. Česká olympijská a.s. však v pátek informaci popřela.

Právo se proto pokusilo ministra zkontaktovat znovu. Poté, co nebral telefon, mu zaslalo před 14. hodinou další SMS zprávu s doplňujícími dotazy - Česká olympijská sdělila, že vás do Pekingu nezve. Kdo vás tedy zve? Platíte si něco? Kdo vám vyřizoval akreditaci?

Ministr na ně odpověděl až krátce před osmou hodinou večer jedinou větou: „Máte velmi špatné informace.“

V sobotu ráno už reagoval. Proti tvrzení, že by ho mohl zvát do Pekingu nějaký sponzor se ostře ohradil. „Mám na stole dopis, že mě zve Česká olympijská a mohu ho každému ukázat. Všechno si platím sám,“ řekl Právu.

Na doplňující dotaz, proč nereagoval na položené dotazy už v pátek odpoledne, reagoval: „Není to moje povinnost, jsem na dovolené s dětmi.“

Do Pekingu i Topolánek

Česká olympijská, oficiální marketingová agentura Českého olympijského výboru (ČOV), zve na olympiádu blíže neurčený počet lidí. Systém funguje tak, že dává svým oficiálním partnerům na místa na OH kvóty, většinou čtyři místa. Ti si pak vybírají, koho pozvou. „Nadbytečné“ lidi si platí sami.

„Přesný seznam pozvaných vám dát ale nemohu. VIP hosté nechtějí být přímo spojovaní se sponzory,“ řekla v pátek mluvčí agentury Hana Počtová.

Samotný ČOV zve z republiky na své náklady pouze tři lidi - prezidenta, premiéra a ministra školství. Z nich do Pekingu poletí jen předseda vlády Mirek Topolánek (ODS). Výlet od 13. do 18. srpna zaplatí ze svého synovi Tomášovi. Topolánkova partnerka, místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS), zůstává doma. Sama se hlásí ke Spolku přátel Tibetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám