Hlavní obsah

Dnešní den bude nejteplejší v roce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátek by podle meteorologů měl být nejteplejší den od začátku letošního roku. Rtuť teploměru má vystoupit ve stínu až na 34 stupňů. Na sluníčku to bude o osm stupňů více. Stejně tak ve městech, kde je rozpálený asfalt, může teplota vystoupit přes 40 stupňů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

„Vyvrcholí tím příliv teplého vzduchu nad naše území, ale na večer od západu už se k nám přiblíží studená fronta. Zejména na Karlovarsku a Plzeňsku čekáme silné bouřky, v nichž může spadnout až 25 mm srážek,“ řekla Právu ve čtvrtek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Bouřky se v noci na sobotu a v sobotu rozšíří na celé území republiky a budou doprovázeny vydatnými lijáky, v nichž spadne dalších zhruba 25 mm srážek. V sobotu i v neděli teploty nadále zůstanou vysoké, a to v rozmezí 24 až 29 stupňů ve stínu.

Čeká nás až 34 st., večer silné bouřky a lijáky
V ulicích měst může být přes 40 st.

Přestože dnešek má být dosud nejteplejším dnem v roce, teplotní rekord zřejmě odolá. Ten je v pražském Klementinu, kde se teplota vzduchu nepřetržitě měří přes 200 let, z roku 1994 a má hodnotu 36 stupňů. Místní rekordy, kde teplotní řada je podstatně kratší, ale padat mohou.

Z dehydratace bolí hlava

Hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít doporučuje ve vedru hodně pít nejméně 3 až 5 litrů tekutin. „Jinak tělo může dehydrovat a od toho pak silně bolí hlava a člověk je schvácený,“ řekl hygienik.

Lékaři doporučují, pokud je to možné, nechodit na přímé slunce mezi 11. až 15. hodinou a v žádném případě nevystavovat slunci batolata a malé děti.

Pokud se půjdeme koupat, měli bychom se nejdříve řádně osmělit a neskákat uřícení do vody, protože může dojít k zástavě krevního oběhu a následnému utonutí.

Aby nám zdravotně neublížila klimatizace v místnostech a v autech, měla by být nastavena maximálně o pět stupňů méně, než je venkovní teplota.

Protože se navečer a v sobotu očekávají silné bouřky, neměli bychom se při nich koupat, mít u sebe kovové předměty, opírat se o stěny a schovávat pod osamělými stromy. Pokud nás bouřka zastihne ve volném prostranství, je nejlepší přečkat ji v podřepu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám