Hlavní obsah

Šlouf půjde zítra na stranický kobereček kvůli prezidentské volbě

Novinky, jov
PRAHA

Lobbista Miroslav Šlouf půjde v pátek večer na kobereček před ústřední kontrolní komisi ČSSD. Ta bude na jednání v Lidovém domě řešit stížnosti na jeho osobu kvůli podpoře Václava Klause v prezidentské volbě a vyjádření k situaci v poslaneckém klubu sociální demokracie.

Článek

Stížnosti podle Šloufa podal na komisi ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček. Ten nechtěl záležitost komentovat. „Vzhledem k tomu, že se jedná čistě o vnitrostranickou záležitost, tak se k tomu nebudu do médií vůbec vyjadřovat,“ řekl Novinkám Havlíček.

„Jednání komise je uzavřené a nemohu k tomu poskytnout žádné informace,“ uvedl pak šéf komise Martin Starec. Šlouf byl sdílnější. „Udělal (Havlíček) jedno podání v únoru, které se dotýká prezidentské volby, kde se opírá o usnesení sjezdu,“ sdělil Novinkám.

Sjezd strany loni odmítl podporu Klause a vyzval zákonodárce ČSSD, aby jednali o podpoře jiného kandidáta. Šlouf, který před volbou prezidenta podpořil Klause, se brání tím, že usnesení vůbec nehovoří o Janu Švejnarovi. „Je to pikantní, protože tady neříkají nic o Švejnarovi. A dokonce mi přátelé dali dohromady mediální vyjádření Paroubka, kde zpočátku odmítal Švejnara jako kandidáta,“ sdělil.

V červnu pak Havlíček podle Šloufa podal druhou stížnost kvůli jeho vyjádření v Právu o situaci v poslaneckém klubu ČSSD. „Hovořil jsem o tom, že s vedením sociální demokracie je nespokojeno 10 až 15 poslanců. Jak s poslanci mluvím a jsou naštvaní na Paroubka a na to, jak je strana řízená, tak to byla holá skutečnost,“ řekl k tomu Šlouf.

Na schůzi komise má připraven soubor článků za poslední dva roky, ve kterých figuruje on a Paroubek. „Z toho jasně vyplývá, že on si vždy začne, někde mne napadne v novinách a pak se diví, že se přes média bráním,“ vysvětlil Šlouf. Výsledek jednání, či zda mu hrozí vyloučení ze strany, nechtěl Šlouf předjímat. „Je to údajně pojaté jako diskuse, kde si to máme s přítelem Havlíčkem vyříkat,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám