Hlavní obsah

V pátek bude až 33 stupňů, bouřky a krupobití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od čtvrtečního odpoledne do soboty se budou na českém území podle meteorologů místy objevovat bouřky a přeháňky. Doprovázet je bude zvětšená oblačnost, uvádí předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pátek pak ústav varuje před přívalovými srážkami a krupobitím.

Foto: ČTK

Článek

Lidé by si podle meteorologů měli také dát pozor na vysoké teploty, které budou panovat od čtvrtečního odpoledne do pátečního podvečera.

"Od severu zasahuje do střední Evropy oblast vyššího tlaku vzduchu. Před studenou frontou, která postupuje ze západní do střední Evropy, k nám proudí od jihu velmi teplý vzduch," vysvětlili meteorologové.

Podle nich by ve čtvrtek odpoledne mělo být 28 až 32 stupňů, v noci klesnou na 18 až 14 stupňů Celsia. Zároveň odpoledne a v podvečer se mohou začít objevovat přeháňky a bouřky. Ty budou lokální, nepříliš intenzivní a zasáhnou převážně horské oblasti.

Doporučení meteorologů před vysokými teplotami:
V odpoledních hodinách nepobývat na přímém slunci.
Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
Omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty.
Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, bez kofeinu.
Doporučuje se, aby děti do 20 kg vypily 1,5 až dva litry nápojů denně, starší děti a dospělí kolem tří litrů denně.
Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).

V pátek by měly být zpočátku bouřky ojedinělé, počasí bude také jasné až polojasné. Odpoledne ale bude oblačnost přibývat a s ní i bouřky. Meteorologové varují před přívalovými dešti, krupobitím a silným nárazovým větrem, který se místy objeví odpoledne na Moravě, k večeru zasáhne i Čechy. Rtuť teploměru bude přes den ukazovat 29 až 33 stupňů, noční budou klesat až k 16 stupňům.

Bouřky hlásí meteorologové i na sobotu, kdy ale hrozí na celém území. Do České republiky totiž přijde od západu studená fronta a s ní kromě bouří také deště a ojediněle kroupy. Od západu budou srážky postupně ustávat a oblačnost bude ubývat. Jižní vítr se za studenou frontou bude měnit na západní. Teploty by se podle meteorologů měly pohybovat v noci od 19 do 15 stupňů, přes den od 24 do 28 stupňů.

V neděli už bouřky ČR ohrožovat nebudou. Bude polojasno, ojediněle přeháňky a teploty mezi 25 a 29 stupni přes den a 16 až 12 stupni v noci.

Blesk může zažehnout požár

Při bouřkách nehrozí jen přívalové srážky, ale hasiči upozorňují na to, že po úderu blesku může vzniknout požár. Loni hasiči evidovali 95 požárů způsobených bleskem. Případy, kdy blesk usmrtí člověka, jsou sice výjimečné, lidé by se však při bouřce měli chovat opatrně.

Není dobré schovávat se pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal či v menších staveních bez hromosvodu. Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, nebezpečné je i koupání za bouřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám