Hlavní obsah

Zelená rebelka Jakubková chce omezit kamióny, připravila vlastní novelu

Právo, Novinky, jov, trj

Zelená rebelka Věra Jakubková představila ve čtvrtek novelu zákona výrazně omezující jízdu kamiónů v pátek a o víkendech. Například v pátek by nesměly kamiony jezdit celoročně od tří hodin odpoledne do osmi večer. Jakubková vlastní novelu vypracovala proto, že se projednávání omezení jízd kamiónů na vládě zadrhlo.Chtěla by, aby začala platit od 1.1.2009.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Poslankyně Věra Jakubková (vpravo) a první místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová

Článek

„Předpokládám, že novela bude zařazena na program první poprázdninové schůze Sněmovny,“ sdělila k tomu Jakubková. „Téma omezení jízd kamionů je pro SZ prioritní a my držíme slovo. Domnívám se, že v podobě poslaneckého návrhu může najít podporu mezi poslanci napříč koaličními stranami,“ dodala.

Návrh se týká aut s hmotností nad 7,5 tuny a vztahuje se na komunikace všech tříd, včetně těch ve městech. Cílem je zabránit tomu, aby kamióny objížděly místa omezení. Zpřísňuje sankce za jízdu v době zákazu, a to na 50 tisíc korun. Pokuta by se udělovala jak řidiči, tak firmě, která mu to dovolí nebo dokonce přikáže.

Osvědčení o udělení výjimky ze zákazu by se mělo stát veřejnou listinou. To má zabránit padělání tohoto dokumentu, za falšování by pak hrozily sankce. Navíc by se za žádost o udělení výjimky měl platit správní poplatek, a to i v případě, že výjimka nebude udělena. Výjimku z omezení jízd by měla mít kombinovaná doprava.

Co navrhuje Věra Jakubková:
návrhnyní
pátek15-20 celoročně17-21 o prázdninách
sobota7-19 o prázdninách a 7-13 celoročně7-13 o prázdninách
neděle0-22 celoročně13-22 celoročně

Kuchtová: jednání vlády s autodopravci je znovu v bodě nula

Zákazy by ale mohly být širší. Předloha totiž umožňuje, aby si kraje mohly nastavit své regionální omezení jízd kamiónů . Podle člena dopravní sekce SZ Jiřího Gutha by mohly kraje omezovat kamióny například v turisticky atraktivních oblastech. Podle 1. místopředsedkyně SZ Dany Kuchtové je na straně předkladatelů například Svaz měst a obcí. Kvůli novele se pokusí oslovit premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Právě jednání šéfa kabinetu s autodopravci se stalo na čtvrteční tiskové konferenci terčem kritiky. „Bohužel výsledek jednání autodopravců s premiérem způsobil návrat do bodu nula,“ uvedla Kuchtová. „Páteční zákaz je nejistý, do hry se dostala sleva na spotřební dani a dokonce množstevní sleva na mýtném pro autodopravce. To by bylo v rozporu s programovým prohlášením, které naopak předpokládá ekonomické zvýhodnění železniční dopravy,“ doplnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám