Hlavní obsah

Praha je pro Italy krásná a laciná, ale moc se v ní krade

Novinky, znk
PRAHA

Magická, umělecká, nostalgická, ale také ráj kapsářů a vychytralých taxikářů. To si po návštěvě české metropole myslí Italové, kteří své názory vyjadřují na internetových diskuzích. Oceňují nízké ceny, dobré pivo a krásné ženy, ale stěžují si na italské restaurace. Přestože většina z nich vzpomíná na Prahu v dobrém, nechybí i tvrdí kritici.

Článek

Italům se líbí pražská architektura. Kromě klasických turistických destinací jakými jsou Staré město, Karlův most, Malá Strana nebo Pražský hrad, svým krajanům radí navštívit také například Petřínskou rozhlednu, Tančící dům, Kafkovu Prahu nebo zoologickou zahradu. Mnohé také zaujalo Muzeum mučení u Karlova mostu, ale také Muzeum sexu v Melantrichově ulici.

"Když jsme se vraceli, přemýšleli jsme o tom, jak se sem přestěhovat a najít práci," napsala čtenářka Giusy na diskuzních stránkách NNPT. "Je hezká, navštivte casina," radí jiný čtenář. "Krásné město a pěkné diskotéky," píše další. "Praha je poměrně klidná a opravdu stojí za to vidět zdejší tramvaje. Nenechte si také ujít fantastický štrúdl a, proč ne, becherovku," míní Marcello. Podle jiných je Itálie ve srovnání s Českem chaotická, je v ní "jako v pohádce".

Další reakce už ale nejsou tak pozitivní. "Zajděte se podívat na Orloj, ale nic moc nečekejte. Tančí tam loutky a hraje trochu muziky," píše na diskuzním fóru na Yahoo Bruno. "Pěkné město, ale pozor na Pražany, snaží se tě všemi způsoby ošálit! V hotelu si ponechali naši kauci údajně kvůli tomu, že jsme snědli moc chleba," napsala jiná čtenářka. "Jinak je ale plná tanečních klubů a pije se zde za strašně nízké ceny," dodala.

"V Praze toho zase není tolik k vidění, čtyři dny stačí, týden je příliš," radí čtenář jménem Luca.

Smutné město stejně jako jeho obyvatelé

Jiní obyvatelé poloostrova ale před návštěvou Prahy přímo varují. "Radím vám, nejezděte tam. Praha je temné, ošklivé a hlavně smutné město, stejně jako její obyvatelé," napsal na Yahoo answers jeden diskutér.

"Nic závažného se během mého pobytu nepřihodilo, ale nestojím o to bránit se celou dobu před lidmi, kteří tě chtějí jen oškubat. Už sem nevkročím, existují milióny jiných míst na světe, které si zaslouží vidět," napsala čtenářka stránek Amici in vacanza.

Václavské náměstí.foto: Novinky/Dana Kysučanová

"Miluji Prahu, už méně její obyvatele, jsou nedůtkliví a málo ochotní," myslí si Carlo, kterému navíc před odjezdem z města ukradli auto. "Pozor na Václavské náměstí a na desítky chlapů, kteří se vás budou snažit zatáhnout do jejich strip barů," varuje další.

"Opravdu obchody zavírají v pět odpoledne?," diví se diskutér jménem Ruben.

Hezké ženy, dobré pivo

Italové, kteří navštívili Prahu, si většinou pochvalují české ženy. "Jsou překrásné, nepotkal jsem jednu ošklivou, mají všechny modré oči a blond vlasy (klasický severský typ) a nejsou namyšlené," raduje se čtenář fóra P2P. Doporučuje navštívit zdejší erotické podniky, kterých je, jak zdůrazňuje, v metropoli spousta.

"Do Prahy se nejezdí s přítelkyní, to je lepší Verona. Praha je spíš na rozloučení se svobodou před svatbou," komentuje další diskutér.

"Co dělat v Praze? Pít pivo"," nemá pochyby další ze čtenářů. Zlatý mok je všeobecně oblíben, nejen kvůli jeho kvalitám, ale v podstatné části proto, že stojí míň než voda.

foto: PRÁVO/Milan Malíček

Česká kuchyně je dobrá, pozor ale na italské restaurace

Italové se v názorech na českou kuchyni rozcházejí. Někteří si ji nemohou vynachválit, většina z nich je ale opatrná, jejich středomořská strava se přeci jen od té české podstatně liší.

"Pokud si zajdete na večeři, pozor na cibuli," upozorňuje jeden ze čtenářů fora Viaggi.ciao. "Česká kuchyň má málo typických jídel, všude najdete ty samé věci," tvrdí další. "Neměli jsme žádný problém, ale chtěl bych vám připomenout, že se večeří více méně do 21:30, pak už jen fast-food," napsal další. "Kuchyně není nejlehčí, ale pivo je dobré a stojí málo," uvedl další. "Zkuste guláš a pečené maso, jsou výborné," uvedl Sandro na webu Praga con Alberto. "Jídlo není moc dobré, hlavně v hotelích," míní jiný Ital.

Zvlášť nehezké vzpomínky mají ti, kdo si dali v Praze nějakou italskou specialitu. "Nejlepší italskou kuchyni ochutnáte... když si uvaříte sami. Je tu strašně málo italských restaurací a příliš restaurací, kteří mají italské jen jméno," napsal Gazzo. "Bohužel jsme zkusili jíst italsky, což myslím už nikdy v zahraničí neudělám," uvedla další návštěvnice Prahy.

foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Stížnosti nechyběly ani na pražské číšníky a číšnice. "Zaplatili jsme účet za jídlo a nechali spropitné. To ale zřejmě neodpovídalo tomu "požadovanému" a číšnice nás ani nepozdravily," stěžuje si Mattia. "Číšníci byli neochotní a protivní, je to rozšířená praktika," přitakává mu diskutérka na Viaggi.blog. "Vidím, že nejsem sám, kdo zaplatil za kávu zlatem. Zkusil jsem zavřít oči a představit si, že jsem na Capri, ale nepodařilo se. Povinnost vystavovat ceny na ochranu spotřebitelů evidentně neplatí po celé Evropě," napsal Edo.

Zloději a taxikáři

Italové, kteří Prahu navštívili, často varují své krajany před krádežemi. "Praha je ráj zlodějů, kteří pracují skoro nerušeně po celém městě," popsal situaci diskutér na Forum.studenti. Stěžuje si hlavně na tramvaj číslo 22 na Malostranském náměstí. "Nechají vás jít napřed a pak tlačí, aby se do tramvaje dostali také. Během tlačenice kradou," uvedl. Dalším kritickým místem je Národní třída, kde se podle něj zloději pohybují ve skupinkách.

"Nejhorší jsou ti, kteří jsou u hotelů. Většinou jsou tři, jeden se přiblíží a nabídne vám vyměnit peníze. Hned pak přijdou další dva, představí se jako policisté a řeknou, že vám musí zkontrolovat peněženku, jestli v ní nemáte falešné peníze. Zbytek si dovedete představit," popsal svůj zážitek jiný Ital.

foto: PRÁVO/Petr Hloušek

"Bohužel nás okradli první večer, co jsme přijeli do Prahy. Nechali jsme peníze a dokumenty v trezoru na kód na pokoji, ale když jsme se vrátili, nic v něm nebylo. Někdo ze zaměstnanců trezor resetoval," stěžuje si Giada, které také vadí to, že policie v Praze nemluví anglicky.

Bohatou kritiku si vysloužili také pražští taxikáři. "Jet po Praze taxikem vám může pokazit celý den, pražští taxikáři jsou známí svou arogancí a drzostí. Mají také ve zvyku navyšovat oficiální cenu," uvedl Giorgio na Macitynet. "Večer si dejte pozor, je zde mnoho lidí s nekalými úmysly, kteří chodí ozbrojeni nožem," upozorňuje jiný diskutér, který ale pak dodává: "Ale stojí to tu strašně málo!".

"Mě se snažili okrást jen v Římě," uzavírá diskuzi jiný čtenář.

Reklama

Výběr článků

Načítám