Hlavní obsah

V ústecké nemocnici odstranili pacientovi nádor na mozku velký jak pomeranč

Právo, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Unikátní operaci mozku, první svého druhu ve střední a východní Evropě, provedli specialisté v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Z mozku padesátiletého muže odstranili pomocí technologie identifikace a vizualizace důležitých nervových drah metodou magnetické rezonance nádor veliký jako pomeranč.

Článek

Nová technologie umožňuje chirurgům nahlédnout do mozku a lokalizovat důležité nervové dráhy, naplánovat rozsah operace a chirurgický přístup k novotvaru. Lékaři tak operují nádor v těsné blízkosti funkčních center s mnohem nižším rizikem, že pacient po operaci nebude hýbat rukama nebo přestane vidět či mluvit.

„Nejnovější medicínské technologie, založené na nedávno objevené metodě přesné lokalizace nervových drah v bílé hmotě, nám nyní umožňují provádět i ty nejnáročnější zákroky mnohem rychleji, bezpečněji a efektivněji,“ uvedl přednosta neurochirurgické kliniky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem doc. Martin Sameš.

Jak dodal, to je důležité obzvláště u léčby primárních tumorů vznikajících přímo z buněk nervové tkáně, jejichž hranice proti zdravé a funkční mozkové tkáni není snadno identifikovatelná. „Zejména pokud se takovýto nádor nachází v blízkosti funkčních okrsků bílé hmoty kontrolujících hybnost končetin, řeč nebo zrak, je tato nová technologie nedocenitelná,“ sdělil.

„Velice mě těší, že naše technologie mohla pomoci týmu bezpečněji provést tuto unikátní operaci. Zákrok dokazuje, že česká neurochirurgická centra představují evropskou špičku,“ uvedl Martin Bureš ze společnosti Medtronic, Inc.

Ústecká neurochirurgie je jedním ze tří referenčních center v Evropě a podílí se na přípravě a vývoji programu pro běžné medicínské využití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám