Hlavní obsah

Klaus podepsal zrušení poplatků pro novorozence

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý podepsal novelu zákona, která ruší poplatky pro novorozence v porodnici. Platit u lékaře, v nemocnici či za recept nebudou ani dárci orgánů, obyvatelé ústavů a lidé, kterým léčbu nařídil soud. Poplatky se přestanou hradit hned poté, co norma vyjde ve sbírce zákonů. Klaus také podepsal zákony týkající se policejní reformy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Zavedení poplatků je součástí vládní reformy financí. Od ledna se platí 30 korun za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici či 90 korun za návštěvu pohotovosti.

S návrhem na zrušení poplatků přišla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Sněmovna schválila novelu v červnu na základě dohody koalice, Senát v půli července.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že poplatky fungují, omezily například zbytečné návštěvy ordinací, výrazně se kvůli nim ušetřilo i na levných lécích a pětitisícový roční limit prý navíc ochrání ty skutečně potřebné. Přesto ministr Tomáš Julínek (ODS) apeloval na stranické kolegy, aby na novelu kývli, a připomněl jim křehkou koaliční dohodu, na níž sporná předloha stojí.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (vpravo) se svým mluvčím Tomášem Cikrtem foto: ČTK

Prezident podepsal i policejní reformu

Klaus také v úterý podepsal zákony týkající se policejní reformy. Normy ruší právo strážníků měřit radarem rychlost jízdy v obci. Zákony rovněž předpokládají, že trestné činy policistů by mohli od příštího roku vyšetřovat jen jejich kolegové. Obě tyto věci by měly řešit novely, které ministr vnitra Ivan Langer (ODS) již dříve slíbil předložit.

Policisté budou mít nově právo používat elektrické paralyzéry v případě, že ostatní donucovací prostředky selžou. Budou mít také možnost vypnout telekomunikační spojení v případě vážné bezpečnostní hrozby. Při pátrání získají přístup k údajům o telefonátech, o použití platebních karet a o poskytnutí lékařské péče.

Městští strážníci v metropolifoto: PRÁVO/Petr Hloušek

Strážci zákona už nebudou muset doručovat úřední písemnosti nebo nahrazovat pořadatele při sportovních akcích. Zasahovat budou jen v případě, že organizátoři nezvládnou situaci a zdraví účastníků akce bude ohroženo. Na rozdíl od původního vládního návrhu však budou na vyžádání asistovat při exekucích majetku.

Dopravní policisté už nebudou nově vyšetřovat banální nehody, ale jen havárie, u nichž škoda přesáhne 100 000 korun; nyní je to 50 000 korun.

Dopravní policisté už nebudou nově vyšetřovat banální nehody, ale jen havárie, u nichž škoda přesáhne 100 000 korun; nyní je to 50 000 korun.

Zákony související s reformou policie také zvyšují pokuty za některé přestupky proti veřejnému pořádku, a to většinou ze současných 1 000 korun na pětinásobek. Pokutu za porušení pořádku může dostat například člověk, který neuklidí výkaly po svém psovi, ruší noční klid nebo neuposlechne pokynů policisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám