Hlavní obsah

V záznamech kontrarozvědky jsou další čtyři poslanci

Právo, Jiří Ovčáček
PRAHA
Aktualizováno

Jména čtyř dalších poslanců vedle Evžena Snítilého se objevila v registračních protokolech komunistické Vojenské kontrarozvědky (VKR), které zveřejnil na svých webových stránkách na adrese www.abscr.cz Archiv bezpečnostních složek. Je tam uveden sociální demokrat Pavel Ploc a tři poslanci ODS - Tomáš Hasil, Juraj Raninec a Walter Bartoš.

Článek

V ručně psaném záznamu není další identifikace, pouze datum narození. Ploc je zapsán pod krycím jménem Pavel. K registraci mělo dojít 2. března 1984 Oddělením VKR při Krajské vojenské správě Ústí nad Labem.

Protokoly obsahují jména lidí, kteří byli VKR prověřováni i těch, kteří spolupracovali.

Ploc: jen mě vyslýchali

Bývalý skokan na lyžích Ploc, jenž je ve svazku veden jako důvěrník, Právu řekl, že VKR žádný závazek nepodepsal. „Určitě vědomě jsem nic nepodepsal. Že bych podepsal spolupráci, to v žádném případě,“ řekl. Podle něj ho za minulého režimu pravidelně vyslýchala vojenská kontrarozvědka, když se vracel ze závodů.

„Museli jsme vypovídat kde jsme byli, s kým jsme byli, co jsme si přivezli. Ještě jsem si z toho dělal legraci - tak se tam jeďte podívat na Západ, že se tam žije líp,“ popsal Ploc výslechy. „Kontráši nám jezdili až do domu, když jsem se potřeboval připravovat na vrcholové soutěže. Sledovali každý náš krok,“ uvedl poslanec. Tím, že ho kontrarozvědka vyslýchala, se prý nikdy netajil.

„Závodil jsem za Duklu Liberec, byl jsem voják z povolání a ještě jsme cestovali na Západ, takže prostě tomuto jsme byli podřízení,“ uvedl Ploc. Pokud by výslechy odmítl, mohl by se podle svých slov rozloučit s vrcholovým sportem.

Plánuje, že se bude bránit právní cestou. „Podniknu další kroky, abych se dopátral toho, jak je možné, že mne tam evidovali a další věc, jak je možné, že když jsem v tom nevinně, že se to zveřejňuje. Budu podnikat vůči ministerstvu právní kroky,“ řekl Právu.

Hasil: nic jsem nepodepisoval

Poslanci ODS Bartoš a Rajinec byli v pondělí na mobilním telefonu nedostupní nebo jej nebrali. Tomáš Hasil České televizi na otázku, zda vědomě něco kontrarozvědce podepsal, odpověděl: "V žádném případě ne."

I on je ve svazku veden jako důvěrník.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř Právu v SMS odepsal: „Všichni poslanci ODS mají negativní lustrační osvědčení. Bez detailních informací, zejména kategorie, ve které jsou vedeni, nelze věc komentovat.“

Snítilý ma negativní prověrku

V protokolech VKR je uvedeno také jméno bývalého poslance soc. dem. Evžena Snítilého. Ten je zde veden pod krycím jménem Roman. Snítilý přitom letos slíbil, že požádá o prověrku svého lustračního osvědčení, které je negativní.

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath v reakci na uvedení Ploce i tří poslanců ODS v registračním protokolu VKR uvedl, že by bylo nejlogičtější zjistit, co tito lidé reálně dělali „a jestli to škodilo českým občanům nebo někomu jinému, nebo jestli to naopak ČR prospívalo“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám