Hlavní obsah

Nejlepší rétorické schopnosti má Klaus, nejhorší Čunek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z českých politiků, kteří často vystupují na veřejnosti, má nejlepší rétorické schopnosti prezident Václav Klaus. Vyplývá to z výsledků ankety společnosti Westminster, která oslovila šest specialistů na komunikaci. Nejhůře naopak dopadl vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Článek

U Václava Klause odborníci ocenili důsledné užívání spisovného jazyka, srozumitelnost a sdělnost jeho vystoupení. Zaujala je také vyzrálost a uvolněnost komunikace a důstojnost projevu.

"Celkově je (Klausův) projev klidný, příjemný, důstojný, je cítit i snaha o zdůrazňování některých slov, která jsou jádrem výpovědi," uvedla jedna z porotkyň Hana Shánělová.

Z dalších politiků v anketě uspěli David Rath (ČSSD) na druhém a Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) na třetím místě. Rath nejvíce uspěl v oblasti nonverbální komunikace, Kalouska dotazovaní považují za skvělého a adaptabilního diskutéra.

Celkové výsledky ankety (hodnocení od 1 do 7, kdy 1 znamená nejlepší a 7 nejhorší)
politikhodnocení
Václav Klaus2,076
David Rath2,285
Miroslav Kalousek2,538
Pavel Bém2,642
Jiří Paroubek3,02
Martin Bursík3,036
Ivan Langer3,071
Tomáš Julínek3,785
Mirek Topolánek4,076
Jiří Čunek5,142
zdroj: Westminster

Topolánek je prý nepřehledný

Nejhůře dopadl Jiří Čunek, který skončil na posledním místě mezi hodnocenými politiky, na odborníky působí kvůli užívání hovorové řeči velmi neprofesionálně. "Pan Čunek pravděpodobně nerozlišuje, kdy se baví se svými přáteli a kdy stojí před kamerou. Jeho projev je povětšinou hovorový a působí velmi neprofesionálně. Tato neobratnost však na diváka nepůsobí příjemně rozšafně, nýbrž nedůvěryhodně," řekl ředitel společnosti Westminster Tomáš Studeník.

Hůře dopadly i rétorické schopnosti premiéra Mirka Topolánka (ODS). "Nedokáže zformulovat prostou myšlenku do přehledného celku, který má smysl. Nekonečný proud slov, odboček, vsuvek nelze nazvat souvětím," míní učitelka češtiny Jiřina Miklušáková.

Odborníci se zaměřovali na správné užívání spisovného českého jazyka, způsob vyjadřování, rétorické schopnosti a nonverbální komunikaci. Odborná porota prověřila deset osobností české politické scény, které byly vybrány podle četnosti mediálních výstupů na počátku roku 2008 a mají tedy velký vliv na veřejný prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám