Hlavní obsah

Paprsek radaru může být po odrazu nebezpečný, tvrdí vědci

PRAHA

Skupina expertů tvrdí, že paprsek amerického radaru plánovaného v Brdech se může odrazit od letadla nebo od inverzních vrstev a ohrozit lidi. Zprávu vypracoval fyzik Akademie věd Petr Pokorný. Vládní studie ale tvrdí, že radar je bezpečný.

Článek

Paprsek by mohl, být nebezpečný pro cestující v letadle po odrazu od letadla nebo inverzních vrstev v atmosféře. Ozáření pocházející z paprsku by mohlo být zdraví škodlivé.

Bezletová zóna v okolí plánované základny je podle skupiny vědců nedostatečná, měla by být až 50 kilometrů. Nyní je podle druhu letadla doporučena na 4,5 a ž 13,5 kilometru. Padesát kilometrů není reálných, protože v takovém případě by sahala až téměř k pražskému ruzyňskému letišti.

Studie upozorňuje i na to, že paprsek by mohl být škodlivý i na místech vzdálených stovky kilometrů od radaru. To při vzniku atmosferického jevu zvaného atmosferický vlnovodný kanál. Tím by paprsek mohl putovat desítky i stovky kilometrů daleko.

Podle vědců hrozí, že vyslaný paprsek zasáhne letadlo i pasažéry uvnitř. Zpochybňují i maximální udávané hodnoty záření radaru. "Oficiální bezletová zóna je stanovena chybně a je v podmínkách ČR nebezpečná," uvádějí ve studii. Starosta Trokavce Jan Neoral ji che také umístit na stránky www.trokavec.cz.

Třicetistránkovou zprávu vypracovali fyzik Petr Pokorný z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, specialista na radiové vlny Milan Hlobil a vojenský analytik Stanislav Kaucký. Zpochybňují v ní také samotnou funkčnost radaru a smysl jeho umístění ve vojenském újezdě Brdy.

Vládní studie riziko nezjistila

Nynější závěry expertů se často rozcházejí ze zprávou o vlivu radaru, kterou si nechala vypracovat vláda. Kabinet Mirka Topolánka ji vzal na vědomí v březnu. "Zdravotní rizika jsou vyloučena," uvedl poté Topolánek.

Ministr životního prostředí Martin Bursík nedávno připustil, že vládní studie je použitelná pouze orientačně, protože nejsou známy konkrétní technické údaje související s umístěním radaru.

Podle starosty Trokavce Jana Neorala, který shrnul rozdíly mezi vládní zprávou a nynější studií, vládní zpráva nebere v potaz odrazy hlavního paprsku radaru od inverzních vrstev. Dále nepočítá s impulzním provozem radaru a střední hodnotu výkonu vydává za maximální.

Tvrdí, že měření radaru na Marshallových ostrovech, který má být údajně přesunut do Čech, se dělala přímo u radaru, nikoli ve vzdálené zóně, což je špatně.

Jiný odborník Zbyněk Škvor před časem naopak uvedl, že americký radiolokátor bude menším rizikem než třeba televizní vysílače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám